CE Oltenia, scos de pe lista fondului-mamut de investiţii

1194

Ministerul de Finanțe a pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre de Guvern pentru înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), o societate pe acțiuni deținută de Guvern, care va reuni acțiunile statului la cele mai mari 28 de companii. Complexul Energetic Oltenia nu se mai regăseşte pe listă, autoexcluzându-se, probabil, după ce a încheiat anul 2018 pe pierdere.

Guvernul a scos şapte companii de pe lista fondului-mamut de investiţii, în speţă Societatea Națională a Apelor Minerale, Compania Națională de Căi Ferate CFR, Telecomunicații CFR, Complexul Energetic Oltenia, Societatea Națională de Radiocomunicații, Compania Națională Poșta Română și Uzina Termoelectrică Midia. În portofoliul FSDI au fost incluse Societatea Națională a Sării și Romaero.
Cum din Fondul Suveran de Investiţii nu pot face parte decât companii rentabile, CE Oltenia s-a „tăiat” de pe listă. Compania energetică a înregistrat, la finele anului 2018, pierderi de circa un miliard de lei.
Au rămas „în cărţi” companii precum OMV Petrom SA, Electrica SA, Engie România SA, E.ON Energie România SA, Telekom România Communications SA sau Loteria Română SA.
Prin înființarea FSDI, Guvernul vizează „crearea unui vehicul public de investiții care să mobilizeze resurse financiare disponibile către economie și proiecte rentabile”. FSDI este administrat în sistem dualist de către un consiliu de supraveghere şi un directorat.
Proiectul economic a fost anunțat de Liviu Dragnea încă din campania electorală din 2016, dar a fost întârziat. Anul trecut, Curtea Constituţională a admis toate sesizările formulate de Opoziţie şi preşedintele Klaus Iohannis cu privire la Legea de înfiinţare a FSDI, motivând că un astfel de Fond trebuie înfiinţat prin hotărâre de guvern. Fostul premier Victor Ponta a vorbit permanent despre „cel mai mare jaf de după 1989”. Deputatul de Gorj a anunţat, sâmbătă, la Suceava, că formaţiunea pe care o conduce, Pro România, va ataca în instanţă şi va da în judecată pe toţi cei care vor semna actul normativ prin care se înfiinţează Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Ponta a precizat că, prin acest act normativ, „rămânem fără ce ne-a rămas din economia românească”.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here