În doar trei luni – Nouă formulare europene, eliberate de CJAS Gorj

349

cjasMinisterul Sănătăţii a înfiinţat de câţiva ani un fond special destinat românilor care au nevoie de tratamente peste graniţele ţării. De aceşti bani, oferiţi, în anumite cazuri, în co-finanţare cu Ministerul Muncii, pot beneficia doar cetăţenii care suferă de afecţiuni ce nu pot fi tratate în România. Şi gorjenii noştri au apelat la formularele europene “miraculoase”.

Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj s-au văzut nevoiţi să deconteze în primul trimestru al acestui an un număr de nouă facturi medicale pentru tot atâţia cetăţeni ai judeţului ai căror medici ori nu îi puteau ajuta, ori la momentul problemei medicale se aflau pe teritoriul unui alt stat. Astfel, în primele trei luni ale lui 2010, un singur gorjean a solicitat formularul E 126. Conform Daninei Cărăgui, purtător de cuvânt al CJAS Gorj, formularul cu pricina “permite recuperarea banilor cheltuiţi cu tratamente medicale în alt stat membru de către un cetăţean de la autorităţile statului în care el plăteşte asigurări, respectiv România”.

3 pentru E 107, 5 pentru E 121

Totodată, alţi cinci asiguraţi pensionari din judeţul nostru au solicitat pentru tratare în străinătate formularul E 121. Acesta le dă posibilitatea asiguraţilor pensionari care au părăsit România să beneficieze de servicii medicale decontate în orice ţară a Uniunii Europene. În momentul în care E 121 este obţinut, persoana în cauză se radiază din baza de date şi din evidenţa medicului de familie din judeţul de reşedinţă şi datorită acelui formular este înscris automat în statul în care alege să se stabilească.

Tot în intervalul ianuarie-martie 2010, alţi trei cetăţeni din Gorj au solicitat formularul E 107, ce este utilizat de instituţia către care a fost prezentată o cerere de acordare a unor prestaţii de asigurări de boală, maternitate sau accidente de muncă pentru a solicita formularul necesar pentru acordarea prestaţiilor. Acest formular, este astfel solicitat de la instituţia competentă de care aparţine lucrătorul pentru asigurarea de sănătate sau maternitate de către instituţia de la locul de şedere sau reşedinţă. Pe parcursul anului trecut, CJAS Gorj a eliberat un număr de 33 de formulare europene, dintre care nouă pentru E 106, opt pentru E 121, câte trei pentru E 107, 104, 126, câte două pentru E 001, 115, 116, şi unul pentru E 112.

DSP Gorj, organ intermediar

Înainte de a începe să-şi caute drepturile medicale de cetăţean membru al unui stat UE, gorjenii trebuie să ştie că Ministerul Sănătăţii nu acordă finanţare prin formularele europene decât pentru afecţiunile care nu pot fi tratate în România. Dacă se respectă acest lucru, orice bolnav trebuie să depună la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj un dosar care va conţine recomandarea medicului pentru tratamentul în afara graniţelor ţării, copii ale tuturor documentelor medicale, precum şi o cerere-tip. Dosarul întocmit este trimis apoi la o comisie teritorială de specialişti, însoţit de un proces-verbal tipizat.

Ei vor studia dosarul şi vor recomanda un număr de trei clinici din străinătate în care afecţiunea de care bolnavul suferă ar putea fi tratată. Dosarul se reîntoarce la DSP, unde angajaţii iniţiază corespondenţa cu unităţile spitaliceşti recomandate de comisia teritorială.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here