Târgul Meşterilor Populari se prelungeşte cu o săptămână

369

foto targul mesterilor 002Târgul Meşterilor Populari din România şi-a deschis joi porţile la Târgu-Jiu. Meşteri din toată ţara au venit, anul acesta, în oraşul lui Brâncuşi, mulţi dintre ei nefiind pentru prima dată în Gorj. Printre ei şi camerunezul Marin Collins, care a primit „o diplomă de oltean” cu această ocazie. Participanţii au avut parte şi de o surpriză din partea primarului, Florin Cârciumaru anunţându-i că pot să rămână în Târgu-Jiu o săptămână în plus, gratuit.

Aproximativ 60 de meşteri populari îşi expun, în această perioadă, produsele tradiţionale la Târgu-Jiu, în cadrul Târgului Meşterilor Populari din România, organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj. Aceştia vin din toate colţurile ţării şi participă mereu cu plăcere la târgul din oraşul lui Brâncuşi. Artizanat şi broderie spartă, podoabe, cusături, icoane pe sticlă, icoane pe lemn, împletituri, ţesături, ceramică, olărit, miniaturi de lemn, jucării din lemn, costume populare, sculptură lemn, covoare, ţesături din păr de capră, păpuşi, linguri sculptate, harnaşamente, instrumente muzicale, podoabe de argint dar şi obiecte tradiţionale africane, toate acestea sunt prezente în târgul meşterilor populari. Deschiderea a avut loc în centrul municipiului Târgu-Jiu, lângă căsuţele de lemn în care meşterii îşi expun obiectele tradiţionale.

O săptămână în plus

foto targul mesterilor 020La deschidere au participat atât meşterii cât şi organizatorii şi oficialităţile locale şi judeţene. Primarul Florin Cârciumaru şi preşedintele Consiliului Judeţean Ion Călinoiu au fost cei care le-au urat un bun venit celor care, prin munca lor, continuă tradiţiile din toată ţara. Cârciumaru a avut şi o surpriză pentru ei, anunţând faptul că cei care vor, pot să stea o săptămână în plus, gratuit. „Vă invit, pe cei care aveţi posibilitatea şi plăcerea, să staţi şi săptămâna viitoare alături de noi în aceleaşi condiţii, noi asigurându-vă cazarea. De săptămâna viitoare, de luni, începe la Târgu-Jiu, Festivalul Berii aşa că sărbătoarea continuă aici şi ne-ar plăcea să vă avem alături de noi în continuare”, le-a spus primarul participanţilor.

Diplomă de oltean pentru camerunezul Collins

Deja printre obişnuiţii acestui târg al meşterilor se află şi camerunezul Marin Collins. Acesta a adus la Târgu-Jiu, de fiecare dată, obiecte tradiţionale africane care i-au captivat pe târgujieni. Anul acesta, însă, şi Collins a avut parte de o surpriză din partea organizatorilor. Camerunezul a primit o diplomă de oltean. „Nu este o glumă, prin această diplomă te numim oltean cu tot cu obligaţiile aferente, pe care le-am trecut aici în paranteză. Acum trebuie să te simţi cel mai important din lume, să înjuri şi să scuipi ca oltenii” i-a spus, mai în glumă, mai în serios Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj. „E a doua adopţie. Prin anii 60 tatăl meu a lucrat cu un român şi l-a adus în Camerun. Numele meu de Marin este chiar în acte, este nume de oltean, pentru că prietenul tatălui meu era oltean. El mi-a dat numele de Marin. Deci această diplomă este a doua adopţie şi am să îi povestesc şi mamei despre ea”, a declarat Marin Collins, bucuros de noua sa calitate.

Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here