Cea de-a doua lună a anului a debutat în forţă pentru sprijinirea şomerilor gorjeni în găsirea unui loc de muncă, precum şi pentru cei care vor să aibă o altă calificare.
Pentru luna februarie, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj organizează două cursuri de formare profesională la care este aşteptată o prezenţă de 50 de persoane: instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze; inspector resurse umane. Gorjenii, care beneficiază de indemnizaţie de şomaj, sunt obligaţi să participe la programele de formare profesională oferite şi organizate de AJOFM. Persoanele îndreptăţite pot beneficia de servicii de formare profesională gratuite, o singură dată, pentru fiecare perioadă în care se află în căutarea unui loc de muncă. Înscrierile pentru cursurile de calificare, precum şi orice alte informaţii referitoare la formarea profesională se pot obţine de la sediul AJOFM GORJ din Târgu-Jiu, str. Lt. Col. Dumitru Petrescu, nr.1 sau de la agenţiile locale şi punctele de lucru din teritoriu.
Tot pe parcursul lunii curente, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă organizează 97 de programe de formare profesională pentru 1.876 persoane care beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite. Acestea vor fi organizate de agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă şi de Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti. Cei mai mulţi participanţi se preconizează în judeţele Braşov (182), Bihor (118), Bucureşti (112), Vaslui (104), Bistriţa Năsăud (98).
Meserii de recalificare pentru tot anul
Cu finanţare din bugetul asigurărilor de şomaj, conducerea AJOFM Gorj a făcut publică pe site-ul instituţiei lista cu toate programele de formare profesională ce vor fi derulate pe parcursul întregului an curent. Este vorba despre cursuri pentru următoarele meserii: agent de securitate, bucătar, contabil, cameristă, cofetar – patiser, comunicare în limba engleză, comunicare în limba engleză, confecţioner – ansamblor articole din textile, cofetar, confecţioner produse pirotehnice, dulgher – tâmplar – parchetar, frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist, instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze, inspector resurse umane, lăcătuş mecanic de întreţinere şi reparaţii, lucrător în comerţ, manager în activitatea de turism, manichiură-pedichiură, operator introducere, validare şi prelucrare date, operator la instalaţiile de prelucrare a lemnului, ospătar (chelner), vânzător în alimentaţie, sudor, tehnician masor, zugrav, tapetar, vopsitor, zidar – pietrar – tencuitor.
Persoanele înscrise la cursurile gratuite de formare profesională au următoarele drepturi: să beneficieze de pregătire teoretică şi practică pe toată durata cursului; să beneficieze de rechizite şi materiale de instruire şi să primească în folosinţă manuale; să beneficieze, dacă este cazul, de echipament de protecţie pe timpul instruirii practice; să beneficieze, pentru traseul de la domiciliu la unitatea de pregătire, de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun sau, după caz, de decontarea cheltuielilor de transport; să beneficieze de consultaţii medicale, analize medicale şi teste necesare frecventării cursului. Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, care urmează programe de formare profesională, gratuite, au următoarele obligaţii: să participe la toate activităţile cuprinse în programele de formare profesională, să îndeplinească toate cerinţele prevăzute de acestea şi să se prezinte la examenul de absolvire sau la reexaminare; să restituie cheltuielile efectuate pentru serviciile de formare profesională, dacă nu se prezintă la primul examen de absolvire sau la reexaminare, cu excepţia unor motive neimputabile persoanei; să restituie cheltuielile efectuate pentru serviciile de formare profesională dacă după absolvire refuză nejustificat încadrarea în muncă oferită de AJOFM. Este de precizat faptul că neprezentarea la examenul de absolvire sau reexaminare din motive considerate imputabile, atrage încetarea plăţii indemnizaţiei de şomaj.
Izabella Molnar