Proiecte de milioane de euro pentru rromii din Gorj

440

rromiRromii din judeţul Gorj vor beneficia de câteva proiecte venite direct în sprijinul lor, a căror valoare se apropie de suma de 25 de milioane euro.

Conform lui Alin Bobu, consilier al Prefecturii Gorj pe problemele rromilor, există un proiect ce va fi implementat chiar de la sfârşitul lunii septembrie. Acesta presupune angajarea de experţi în cinci primării din Gorj: Băleşti, Teleşti, Ţînţăreni, Scoarţa şi Ţicleni.

„Va exista câte un expert în fiecare dintre aceste cinci autorităţi locale, care va avea un birou propriu, cu calculator, iar în primii doi ani de activitate vor fi plătiţi din fonduri structurale. Aceştia vor fi învăţaţi cum să realizeze planuri de acţiune şi strategii judeţene”, ne-a declarat Bobu. Până acum, în cele cinci localităţi au fost deja selectate comunităţile de rromi, urmând a fi desemnaţi viitorii angajaţi.
Burse pentru liceeni
Un alt proiect ce va fi dezvoltat la nivelul judeţului nostru este acela de a acorda burse pentru copiii rromi, dacă aceştia aleg să-şi continue studiile liceale. „Bursele se adresează elevilor din clasele a VII-a şi până într-a XII-a. Copiii vor primi bani, iar noi dorim să facem acest lucru pentru a stimula accesul la educaţie. Nu dorim decât să eliminăm abandonul şcolar”, a completat consilierul pe probleme de rromi. Documentaţia pentru acest proiect a fost deja întocmită de trei luni de zile, iar acum se află la Bucureşti.
Consilierea foştilor rromi deţinuţi
Următorul proiect care valorează multe milioane de euro se adresează rromilor care sunt foşti deţinuţi ai penitenciarelor şi închisorilor. „Proiectul presupune monitorizarea şi consilierea rromilor care au fost închişi. Aceştia vor beneficia de sprijin din partea angajaţilor fiecărui centru regional. Angajaţii vor fi plătiţi şi vor face parte din-tr-un centru regional, care, în Oltenia, va avea sediul în Târgu Jiu sau Craiova. Un pas important este acela de a dirija rromii către Agenţia Judeţeană pentru ocuparea Forţei de Muncă Gorj”, a adăugat Alin Bobu.
IMM-uri pentru persoanele de etnie rromă
În ultimele luni, s-a discutat la nivel naţional, implementarea unui proiect care vine în ajutorul rromilor ce vor să intre în domeniul afacerilor. În România, un număr de 1.400 de rromi pot beneficia de includerea în acest proiect. Şi în acest proiect, tot greul va cădea pe urmele a cinci angajaţi care vor reprezenta cele cinci judeţe ale Olteniei.
„Rromii au şansa să îşi deschidă IMM-uri, să intre în domeniul afacerilor sau să presteze în ceea ce se cere pe piaţa muncii. Persoanele de etnie vor face cursuri de calificare, iar partenerul direct al proiectului este AJOFM Gorj”, a încheiat Bobu. Tot el ne-a declarat şi faptul că pentru a beneficia de participarea la acest proiect se va face o selecţie regională, întâietate având şomerii şi persoanele cu venit minim.
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here