În Gorj, exodul cadrelor medicale în străinătate a continuat şi în 2014. Anul trecut, 28 de asistenţi medicali şi trei medici au solicitat Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj un certificat pentru recunoaşterea studiilor şi a profesiei în Uniunea Europeană. Printre motivele pentru care personalul sanitar alege să plece în străinătate se numără aspectul financiar, condiţiile de muncă mult mai bune, dar şi respectul faţă de meseria pe care o au.
Tot mai multe cadre medicale aleg să părăsească sistemul sanitar românesc şi să-şi caute locuri de muncă mai bine plătite, în străinătate.
Acolo medicii pot câştiga între 3.500 şi 10.000 de euro, în funcţie de experienţă şi specializare, iar asistenţii medicali – peste 2.000 de euro. În ţară, salariile lor sunt mult mai mici. Tocmai de aceea, medicii şi asistenţii pleacă din spitalele noastre, unde sunt plătiţi mult sub aşteptările lor şi se orientează către oraşele unde au condiţii excepţionale de lucru, dar şi venituri pe măsură.
Plecările continuă
La nivel naţional, în 2014, 2.450 de medici au solicitat certificate profesionale pentru a putea pleca să lucreze în străinătate. Dintre aceştia, 424 sunt de medicină de familie, 127- obstetrică-ginecologie, 85 – chirurgie generală, 60 – anestestezie-terapie intensivă, 55 – psihiatrie, 55 – medicină internă, 52 – pediatrie, 48 – radiologie-imagistică, 45 – medicină de urgenţă, 43 – ortopedie, 42 – cardiologie, 32 – chirurgie plastică.
În Gorj, peste 30 de cadre medicale au cerut să li se elibereze certificate de conformitate de către DSP Gorj. „Anul trecut am eliberat certificate pentru 28 de asistenţi medicali şi 3 medici”, a confirmat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
Cu toate că a existat o perioadă când acest fenomen începuse să scadă în dimensiuni, acum se pare că medicii continuă să părăsească sistemul autohton, în căutare de noi orizonturi.
M.S.