2.634 de gorjeni au obţinut permisul auto în ultimele 8 luni

709

Conform ultimei statistici întocmite de Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Gorj, în perioada 1 decembrie 2013 – 31 iulie 2014, 6.095 de candidaţi care au dorit să obţină permisul auto au fost respinşi, în timp ce 2.634 au primit calificativul de „Admis”.

Nicolae Dinoiu, şeful Serviciului Înmatriculări şi Evidenţă Auto Gorj, spune că numărul celor care doresc un permis auto sau obţinerea unei alte categorii, este în continuare mare. Conform acestuia, în intervalul calendaristic 1 decembrie 2013 – 31 iulie 2014, numărul candidaţilor programaţi la nivelul SPCRPCIV Gorj în vederea examinării teoretice şi practice a fost de 10.787. Din aceştia, au fost examinaţi un număr de 8.719. La proba teoretică, procentul celor admişi a fost de 42%, numărul respinşilor fiind de 3.700 din totalul de 5.019 examinaţi. Totodată, la proba practică, din cei 5.053 de gorjeni examinaţi, doar 2.634 au fost admişi.
„Avem mii de candidaţi pe care îi examinăm însă, din păcate, cea mai mare parte dintre ei sunt declaraţi respinşi din cauză că nu se pregătesc suficient. Totalul candidaţilor examinaţi în perioada menţionată, cumulat la proba teoretică cu cea practică, s-a ridicat la numărul de 8.729, din care 2.634 au fost admişi şi astfel au obţinut permisul de conducere, iar 6.095 au fost respinşi, procentul de promovabilitate situându-se astfel la 30,18% ”, a precizat Dinoiu.

Acte noi la dosar
Cei care candidează pentru obţinerea permisului de conducere vor fi obligaţi să ataşeze, la dosarul de examinare, un nou document. Prevederea este cuprinsă într-un act normativ publicat în Monitorul Oficial, ce a intrat în vigoare de pe 22 iulie. Este vorba despre o „declaraţie pe propria răspundere a candidatului, dată sub sancţiunea prevăzută de art. 326 din Codul penal”, după cum se arată în proiectul de ordin care actualizează dispoziţiile referitoare la examinare şi la condiţiile pe care candidaţii trebuie să le îndeplinească pentru a susţine examenul.
Candidatul declară dacă este cetăţean român, dacă este cetăţean al statelor membre ale UE, al Spaţiului Economic European sau al Confederaţiei Elveţiene sau dacă este străin, cu drept de şedere temporară sau pe termen lung. Conform referatului de aprobare publicat de Ministerul Afacerilor Interne, în acest fel se creează un mecanism prin care statul român asigură îndeplinirea obligaţiilor ce rezultă din Directiva 126/2006/CE, mecanism ce are în vedere eliberarea permisului de conducere unei persoane care are reşedinţa normală pe teritoriul României şi nu pe teritoriul altui stat membru, în considerarea faptului că îndeplinirea acestei condiţii contribuie la combaterea „turismului permiselor de conducere”.
Până acum, dosarul de examinare trebuia să conţină următoarele documente: cererea-tip semnata de candidat; fişa de şcolarizare; certificatul de cazier judiciar în termenul de valabilitate; copia actului de identitate valabil; dovada de plată a taxelor şi tarifelor aferente (68 lei) obţinerii permisului de conducere. Acum, potrivit noilor dispoziţii, candidaţii vor da şi o declaraţie pe propria răspundere, ce va fi consemnată în cererea-tip.
De asemenea, candidaţii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani, care solicită examinarea pentru obţinerea permisului de conducere pentru categoriile de vehicule AM, A1 si B1, trebuie să prezinte, pe lângă documentele de mai sus, declaraţia autentificată de notarul public, prin care este exprimat acordul părinţilor sau, după caz, al părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească, al tutorelui, curatorului sau persoanei în îngrijirea ori supravegherea căreia acesta se află, pentru participarea la examinare.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.