Societatea Națională a Sării, singurul producător de sare din România, este interesată de mina de grafit de la Baia de Fier din judeţul Gorj, închisă acum zeci de ani.
În acest sens, Salrom a comandat un studiu de fezabilitate privind situația zăcământului de la Baia de Fier.
„Am stabilit cu cei din conducerea Salrom să se facă și o vizită la ceea ce acum este în conservare la grafitul de la Baia de Fier. Așteptăm rezultatele acestui studiu și vă garantez că situația cu grafitul de la Baia de Fier nu rămâne cum a rămas de 20 de ani, blocată, ci se va mișca ceva acolo”, a anunțat deputatul USR, Radu Miruță.
În ultimii ani, grafitul a căpătat o importanță uriașă la nivel mondial pentru că este tot mai utilizat în construcția bateriilor, a aparatelor electrice sau a aliajelor superioare.
„Salrom este o companie de stat pe care am început să o reformăm anul acesta. Noua conducere a început deja procedurile pentru extinderea activității în zona exploatării grafitului. Asta va permite României să se reindustrializeze și să facă parte din lanțul de producție al bateriilor”, a declarat recent Claudiu Năsui, ministrul Economiei.
Din grafit se poate obține grafen, cel mai rezistent material cunoscut, de până la 200 de ori mai puternic decât oțelul, dar de o mie de ori mai ușor decât o foaie de hârtie.
„Activitatea de exploatare a resurselor minerale în România conduce la dezvoltarea regională, atât prin crearea de locuri de muncă directe şi în activitățile conexe, cât şi prin dezvoltarea pe verticală a altor activități care au ca obiect prelucrarea şi, respectiv, utilizarea produselor rezultate în urma exploatării“, a spus Alina Prahoveanu, director general al Salrom, pentru Ziarul Financiar.
I.I.