Sobele pe lemne, pe lista neagră a Comisiei Europene

496

Ministerul Energiei din România și-a asumat, în fața Comisiei Europene, reducerea emisiilor e carbon până în anul 2030. Printre măsurile pe care le va lua România se numără decarbonizarea sistemelor centralizate din mediul urban, dar și înlocuirea sistemelor de încălzire-răcire din mediul rural. Mai pe scurt, în mediul rural, România își propune să treacă de la clasicele sobele pe lemne la pompele de căldură sau alte surse cu biomasă durabilă. Pentru asta, Guvernul lansează ”Rabla pentru sobe”, un program care va permite românilor să-și achiziționeze sisteme de încălzire conforme cu normele europene, informează Profit.ro.

Însă, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat că lemnul de foc este o resursă regenerabilă, care se reînnoiește anual și care rămâne o opțiune viabilă pentru încălzirea locuințelor, mai ales în regiunile unde accesul la rețelele de gaz este dificil sau imposibil. „Sunt comunități care se încălzesc cu lemne de sute de ani. Dacă oamenii stau la pădure, ce rost are să mă duc acolo cu rețeaua de gaz, când omul ăla se poate încălzi folosind lemne de foc, resursă regenerabilă, care se reînnoiește în fiecare an”, a precizat el.

În România, în special în zonele de deal și de munte, sobele pe lemne rămân preferate de o mare parte a populației. Aceste sobe nu sunt doar eficiente, dar sunt și parte din tradițiile locale, oferind un stil rustic apreciat de mulți români. Cu toate acestea, sobele pe lemne necesită o întreținere adecvată, inclusiv curățarea periodică a hornurilor pentru a preveni acumularea de funingine și eventualele pericole de incendiu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.