„Procesul lui Tudor” – un spectacol grandios în anul bicentenarului!

1049

Mai puțin de 300 de persoane au avut acces duminică seara târziu pe „scena” improvizată pe malul Jiului, acolo unde s-a jucat, în avanpremieră, „Procesul lui Tudor”, spectacolul fiind unul extrem de reușit. Numărul participanților a fost impus de restricțiile sanitare pentru că, altfel, cu siguranță ar fi fost mult mai mare. Pe parcursul a două ore și jumătate, publicul a avut parte de o adevărată lecție de istorie spusă pe ritmuri de rock de actori care și-au dat dovada maturității artistice cu această ocazie.
La 200 de ani de la Revoluția din 1821, piesa care prezintă nu doar viața lui Tudor Vladimirescu, ci întreg contextul în care s-au produs evenimentele pornite de la Padeș și care au dus ulterior la făurirea României moderne. Cu 200 de ani în urmă Tudor Vladimirescu era decapitat lângă Târgoviște, iar spectacolul jucat pe malul Jiului este dedicat primului „domn pământean” după îndepărtarea regimului fanariot. Rolul lui Tudor este interpretat magistral de Mihai Rădulea, care a stârnit publicul și a reușit să smulgă de la acesta ropote de aplauze pentru minute bune. „A fost foarte greu, dar cu ajutorul colegilor, al domnului regizor, a fost o muncă în comun, am reușit. Este o responsabilitate să ai un asemenea rol, dar încerc să îmi fac treaba cât mai bine. S-a lucrat mult și intens în ultimele luni și cred că publicul a putut să se bucure de un spectacol reușit în această seară. Din păcate, nu cred că Tudor a avut parte de un proces corect și îmi pare rău pentru acest lucru”, a spus artistul care i-a dat viață lui Tudor Vladimirescu pe malul Jiului.
Rolul său, precum și cele ale celorlalți actori, e parte dintr-un scenariu complex, care are la bază colaborarea dintre regizorul Gavriil Pinte și istoricul Gheorghe Gorun.
Faptele sunt prezentate pe scenă nu doar artistic, ci și realist, lecția de istoria având menirea de a le reaminti multora sentimentele patriotice care în ultimii zeci de ani par o chestiune complet perimată.
„Din august până în decembrie, domnul profesor Gheorghe Gorun îmi trimitea frecvent chiar și 10 – 15 pagini cu răspunsuri la întrebări și nedumeriri pe care i le trimiteam eu. Informațiile primite modificau scenariul, adăugau sau completau ceva din acesta. A fost o muncă extrem de laborioasă. Cu actorii am muncit încă din martie și, exceptând cele 10 zile din preajma Paștelui, a fost o muncă foarte complexă. Sunt vreo 60 de oameni implicați în tot acest proiect, iar ei nu provin doar de la teatru, ci și de la Ansamblul Profesionist Doina Gorjului, precum și de la formația Bucium. Tudor e un om născut și crescut aici și cred că merita această muncă a noastră. Am încercat să ne apropiem nu doar de erou, ci și de omul Tudor, care a fost un erou. Nu am ezitat să vorbim și de despre patriotism, un termen perimat de decenii”, a menționat regizorul spectacolului.
Cel mai fericit în urma reprezentației de pe insuliță a fost însă Cosmin Brehuță, directorul teatrului din Târgu-Jiu, care a ținut să le mulțumească și celor de la Ansamblul Profesionist „Doina Gorjului”, precum și Salvamont Gorj, pentru reușita spectacolului. „În urmă cu un an ne uitam după o locație pentru a o găsit pe cea mai potrivită. Ne plimbam pe la Tismana, pe la Padeș și căutam cele mai bune locuri, dar tot aici am ajuns, pe malul Jiului. Aici avem toate elementele care să contribuie la un spectacol grandios pentru că este o sărbătoare mare. Nu de fiecare dată se împlinesc 200 de ani de la Revoluția care a însemnat atât de mult pentru țara noastră”, a menționat directorul teatrului târgujian. Premiera oficială a spectacolului este programată pentru miercuri seara, iar luna viitoare ar urma să aibă loc o reprezentație specială, pentru a fi înregistrată de televiziunea națională și difuzată pe postul public.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here