Închiderea mineritului, în Gorj, va diminua drastic numărul locuitorilor, care nu vor avea decât să plece în alt județ sau în alt stat, și va condamna la sărăcie lucie majoritatea populației din această parte a Olteniei.
Până acum, planul de restructurare a celei mai mari companii energetice, Complexul Energetic Oltenia, s-a rezumat doar la concedieri și închideri de capacități, la numiri politice în funcții de responsabilitate, în paralel cu scăderea, până la un nivel aproape insuportabil, a condițiilor de muncă. Nu există un program de lucrări efective care se vor face pentru trecerea de la cărbune la gaz, nu se cunosc investitorii cu care se laudă administrația CEO. Nu există niciun semnal că se va pune ceva în locul mineritului, deși bazele ar fi trebuit să fie în oglindă cu numărul celor lăsați fără slujbe. În fiecare an vor dispărea 1.600 de locuri de muncă din cadrul CEO, până se va atinge cifra de 6.484 de persoane disponibilizate, în decurs de patru ani. Cu alte cuvinte, toată economia locală va fi desființată, fiindcă mineritul și energia au menținut, pe orizontală, alte mii de locuri de muncă. Acesta este scenariul până în momentul de față.
Cariera Lupoaia se va închide
Singurul primar care-și simte comunitatea în pericol, date fiind concedierile masive care vor avea loc, este Cosmin Morega, de la Motru. Un municipiu care va deveni și mai pustiu, curând. La 1 ianuarie 2023, cariera Lupoaia se va închide.
,,Nu voi accepta ca oamenii să fie disponibilizați în defavoarea celor din Mehedinți sau Dolj. Voi milita pentru păstrarea locurilor de muncă ale motrenilor. Toată lumea vorbește doar de disponibilizări și închideri de capacități, la CEO. Nimeni nu vorbește despre dezvoltare, de menținerea locurilor de muncă. Ne trebuie sprijin, nu voi accepta ca cei din Motru să-și piardă locurile de muncă, în favoarea celor din Mehedinți sau Dolj. Motrenii au avut de suferit din cauza poluării aduse de lucrările miniere, ei trebuie să rămână în această companie”, a spus acesta.
,,O să fie foamete!”
În jur de 1.500 de oameni din Motru muncesc în carierele Lupoaia și Roșiuța. În perspectiva concedierilor, primarul Cosmin Morega a mai spus: ,,Lupoaia se închide. Ar fi foamete totală, oamenii nu și-ar mai putea plăti datoriile către stat, nu vor mai putea achita facturile la utilități, ar pleca peste hotare sau în alte zone ale țării. Mai sunt peste 5.000 de pensionari care au pensii rezonabile, mai sunt cei care beneficiază de sumele compensatorii, în schimb, Motru nu dispune de terenuri sau spații pe care să le putem pune la dispoziția investitorilor, cum are Turceniul sau cei din Dolj. Va fi un oraș mort…”.
,,Spuma” CEO era din Motru
Zona Motru a fost generatoare de directori în minerit și energie, zeci de ani la rând. Cu toate acestea, niciunul dintre ei nu a ajutat municipiul să se dezvolte. Totala lor neimplicare se vede acum, în zilele noastre, și mai ales în viitor.
,,Chiar Burlan, e președintele Directoratului CEO, dar a fost director general în minerit, a avut o grămadă de funcții. Nu a făcut nimic pentru orașul lui, deși este de aici. Acum a venit și Gigel Jianu în directorat, fost primar al Motrului, și n-a făcut nimic pentru oraș. Toți directorii din minerit și energie proveneau din Motru. Nu au reabilitat un drum la sate, nu au mutat bisericile sau cimitirele afectate de lucrările miniere, deși s-au încasat bani mulți pentru asta. Nu au făcut absolut nimic. Doar și-au securizat funcțiile lor. Va rămâne dezastru după ei… lucrările miniere au afectat terenurile. CEO nu le-a ecologizat să le pună apoi în circuitul agricol. Chiar va fi dezastru, asta este realitatea”, a mai spus primarul.
M.C.H.
Păi „gogosaru” dă cu praf in ochi devenind credibil pentru cei cu circumvoluțiuni mai puține ! Jianu de cum a intrat în funcție a și pus legea 258/2013 în aplicare , lege pe care comunistu de hanu a evitat cu indirzire să o aplice trei ani de zile ….. Jianu a făcut și el ce-a putut având în vedere faptul că a fost înconjurat de haita de hiene de la PSD care săreau la beregată ori de câte ori aveau ocazia și când a plecat a lăsat 13 proiecte începute ( proiecte pe care „gogosaru” și le asumă el ). Și să nu uităm de faptul că „gogosaru” a scos din pălărie că un magician profesionist , un bolid de lux marca Jaguar imediat ce a fost validat mandatu de primar. .