Opera directorului Boeriu: Gaură la DSP Gorj de peste 2 miliarde de lei

380

deschidereDirectorul Direcţiei de Sănătate Publică(DSP) Gorj, Marius Boeriu, poate fi acuzat cu uşurinţă de management defectuos, cu atât mai mult cu cât din cauza unor dispoziţii insuficient motivate, a creat un prejudiciu instituţiei de peste două miliarde de lei vechi. Vorbim despre dispoziţiile care au stat la baza înlocuirii din funcţie a doi salariaţi ai Serviciului Judeţean de Ambulanţă(SJA) Gorj, dispoziţii care au dus la apariţia altor documente similare, emise însă de SJA, cu privire însă la remunerarea celor înlocuiţi din funcţii. Aceste dispoziţii au fost anulate de instanţa de judecată, iar banii pierduţi de cei doi angajaţi, în sumă de aproape 600 de milioane de lei vechi, trebuie restituiţi de DSP Gorj. La această sumă i se adaugă însă cheltuielile de judecată ale părţilor, în sumă de peste 100 de milioane, şi salariile înlocuitorilor celor doi, pe mai bine de un an de zile. Conducerea PDL Gorj abia acum s-a trezit şi are de gând să sancţioneze drastic activitatea dezastruoasă a directorului Boeriu.

jana-prejbeanu-ambulantaMarius Boeriu este la un pas de a achita din propriul buzunar mai bine de două miliarde de lei vechi, totul ca urmare a unui act de nepăsare, să nu spunem rău-intenţionat, care atestă managementul defectuos desfăşurat cu nonşalanţă de către directorul DSP Gorj, sub nasul şefilor de la PDL. Ce a făcut mai exact Boeriu? Pentru a vă explica revenim în noiembrie 2008.

Stângăcie în întocmirea unei motivaţii

Jeana Prejbeanu obţine la finalul lui 2008, în baza unui concurs organizat de Ministerul Sănătăţii Publice pentru Serviciul Judeţean de Ambulanţă Gorj, funcţia de manager al SJA. Semnează un contract de management, completat cu un act adiţional semnat cu directorul DSP Gorj, Marius raport2381Boeriu, prin care stabileşte şi suma pe ca o va primi drept remuneraţie pentru funcţia de manager câştigată la concurs. În contractul de management, se stipulează şi situaţiile în care acesta încetează de drept, adică la revocarea din funcţie a managerului, în cazul nerezolvării indicatorilor de performanţă, în cazul unei culpe grave şi ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor prevăzute de funcţie.

Pe baza unui control desfăşurat în mai 2010 la SJA Gorj, Jeanei Prejbeanu i se pune capac, fiind acuzată de culpă gravă de manageriat. În 11 iunie 2010, Marius Boeriu prin dispoziţia cu nr.185 dispune revocarea din funcţie a Jeanei Prejbeanu, documentul fiind bazat pe raportul de control din 17 mai 2010 şi pe nota de constatare emisă cu aceiaşi dată. Acest demers este făcut însă în doru’ lelii, Boeriu realizând dispoziţia fără o motivare atentă, fapt scos în evidenţă şi în hotărârea instanţei raport2382Tribunalului Gorj, în dosarul Prejbeanu versul DSP Gorj şi Serviciul de Ambulanţă Gorj. “Se poate constata că dispoziţia nu este motivată. Motivarea trebuia să fie scrisă, clară, completă, adaptată circumstanţelor, şi să precizeze faptele şi temeiul juridic care stă la baza emiterii deciziei administrative”, se arată în hotărârea în cauză.

Culpa gravă, eroarea lui Boeriu

Şi astfel, pe acest considerent, Prejbeanu anulează la Tribunalul Gorj dispoziţia lui Boeriu şi cea a SJA Gorj care stabilea că Jeana va reveni la salariul de medic primar. Curtea de Apel Craiova stabileşte însă că Prejbeanu a fost revocată din funcţie incorect, instanţa stabilind că fosta directoare trebuie să primească şi banii înapoi pentru funcţia din care a fost detronată pe nedrept.

Şi astfel, DSP-ul o dă în bară, şi trebuie să îi achite acum Janei Prejbeanu vreo 350 de milioane de lei vechi.

La această sumă se mai adaugă alţi 250 de milioane de lei vechi care au fost obţinuţi şi de directorul tehnic al SJA Gorj, Mircea Pantelimon Bunăiaşu, care a fost detronat din funcţie în aceiaşi manieră, şi care a câştigat repunerea pe funcţie la instanţă. Bunăiaşu a fost de altfel repus în funcţie, în urmă cu două săptămâni, iar acum îşi aşteaptă banii câştigaţi prin hotărâre judecătorească.

Deci, per total, DSP Gorj, sau mai precis Marius Boeriu, trebuie să le achite celor doi suma de 600 de milioane de lei vechi. Neachitarea sumei se pedepseşte de Codul Muncii, instituţia fiind obligată să achite salariile în cauză, şi să se îndrepte apoi în instanţă împotriva celor care au greşit, adică, în acest caz, împotriva lui Boeriu.

Avocatul SJA, vărul lui Boeriu

La această sumă pe care DSP-ul le-o datorează celor doi se mai adaugă cheltuielile de judecată câştigate de reclamanţi. Mai clar, Prejbeanu şi Bunăiaşu au avut avocaţi care au prestat contra cost în litigiile de muncă în cauză. Cheltuielile de judecată ale celor doi trebuie să le achite DSP-ul. La aceste cheltuieli se adaugă însă şi cheltuielile de judecată ale celor două instituţii. Mai precis, SJA Gorj a apelat la un avocat, pentru a i se asigura apărarea în procesul cu Prejbeanu. Avocatul este, susţin surse din instituţie, tocmai vărul lui Marius Boeriu, venit de la Dolj pentru a presta în Gorj. Evident, Boeriu nu putea apela la serviciile vărului său, pe care trebuia să îl remunereze din bani publici, aşa că, probabil, l-a pasat la Serviciul de Ambulanţă. În schimb, Boeriu îşi angajează apărător de la o casă de avocatură de parcă juriştii Direcţiei sunt în instituţie doar pe post de “sperietori”.

Şi astfel, se mai adaugă 100 de milioane de lei vechi la cei 600 pe care DSP-ul şi Boeriu i-au cheltuit pentru o dispoziţie nemotivată.

Salarii pentru înlocuitori

La aceste cheltuieli se mai adaugă şi salariile înlocuitorilor lui Prejbeanu şi lui Bunăiaşu, adică a lui Marinică Niculescu şi a lui Cătălin Coros, directorul tehnic al Serviciului de Ambulanţă Gorj.

Salariile brute ale ambilor se cifrează undeva la 130 de milioane de lei pe lună. Adică, pe un an de zile, încă un miliard jumătate s-au aruncat pe apa sâmbetei.

Cine va da însă explicaţii pentru cheltuirea acestor bani, care în sumă totală depăşesc 2 miliarde de lei vechi? În nici un caz Boeriu, care ieri avea telefonul închis şi nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.

Cert este că pe acum PDL-ul face o evaluare a activităţii manageriale a lui Marius Boeriu. “Multe lucruri se vor lua în calcul, atitudinea lui Boeriu cu cetăţenii. Dânsul are vicii de comunicare, o dată cu noi, apoi cu publicul, cu mass-media. În ce priveşte o hotărâre judecătorească, aceasta trebuie pusă în executare, iar instituţia are posibilitatea acţiunii în regres”, a declarat Ion Ruşeţ, preşedintele PDL Gorj.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here