OMV se face stăpân peste bunurile Complexului Energetic Oltenia, așa cum era de așteptat, în baza acelui parteneriat prin care CEO nu va avea decât pierderi. Iată că acum, vorbim de o situație halucinantă, în care OMV acaparează compania, la propriu, punând stăpânire și pe terenurile pe care nu vor fi parcurile fotovoltaice. Informația vine de la directorul Termocentralei Rovinari, Laurențiu Ciurel, care a declarat ieri, la Sud FM, că salariații termocentralei vor fi nevoiți să ceară voie OMV–ului să poată ajunge la serviciu! Și asta, pentru că OMV trebuie să se cupleze la stația de evacuare energie a termocentralei. De fapt, ținta principală a austriecilor sunt aceste stații de pe teritoriul termocentralelor, pentru care nu plătesc nimic, grație afacerilor încheiate de OMV cu fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu.
Afacerea OMV – CEO vizează construcția a patru parcuri fotovoltaice pe o suprafață de 680 de hectare, pusă la dispoziție de Complexul Energetic Oltenia.
Investiția e finanțată de Ministerul Energiei din fondul de modernizare în proporție de 70 %. Din acest ,,deal”, CEO rămâne fără aproape 700 de hectare de terenuri și cu minus 410 milioane de euro. OMV dă 76 de milioane de euro şi va primi ,,jumătate din orice, din pământuri, din energia pe 25 de ani de acum înainte”, după cum relata Gorjeanul, în ianuarie 2023.
,,O să cerem, în curând, voie de la OMV să venim la serviciu. Tocmai m-au anunțat de la Patrimoniu că urmează o dezmembrare a terenurilor aflate în proprietatea CEO, în componența patrimoniului Termocentralei Rovinari și că trebuie să punem la dispoziția OMV, suprafețe imense de teren, nu alea care se fac parcurile fotovoltaice, altele pe unde vin traseele de cabluri pentru evacuarea de putere și care traversează parcarea și intrarea la termocentrală. Trebuie să ne rugăm de ei și să ne lase o cale de servitute pentru că terenul acesta va fi în deplină folosință a lor, să ne lase să putem intra! Și asta peste foarte puțin timp. O să trebuiască să intrăm cu personalul și cu mașinile, să venim la serviciu, să avem o înțelegere cu ei, să vedem dacă ne lasă. Știți că n-au plătit nimic pentru asta. De acolo de la parcurile fotovoltaice pe care vor să le facă, energia aia care este produsă de la ora 10.00 la ora 15.00, trebuie să fie evacuată printr-o stație, electrică ce este pe teritoriul termocentralei. Că n-ori fi fost proști să-și ia ei propria lor stație. Le-a dat-o Complexul Energetic Oltenia. Și ca să construiască acel cablu a trebuit să le cedăm pământul! Se dezmembrează acum, le cedăm pământul, cablul ăla trece prin fața biroului meu, prin stradă, e traseul lor pentru care va trebui să cerem voie să ajungem la serviciu, să le cerem o cale de servitute sau cum s-o chema. E frumos! (…) Dacă nu s-au făcut nici până acum dezmembrările, nu se știe până acum cum va fi amplasamentul. Ce să funcționeze?”, a spus Laurențiu Ciurel.
M.C.H.