Metodologia de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu a fost publicată, marți, în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, suma maximă ce poate fi decontată este de 171 de lei pe lună – sumă care se aplică pentru cea mai mare distanță, de 50 de kilometri.
Metodologia prevede că elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați, pe durata cursurilor școlare, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați, în limita a 50 km. Elevilor care sunt cazați la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați. Elevilor care se deplasează de la domiciliu către unitatea de învățământ la distanțe mai mari de 50 km și nu sunt cazați la internat sau în gazdă în localitatea în care studiază, li se decontează suma aferentă distanței de 50 km, la care se adaugă 1 leu/km/lună, pentru distanțele ce depășesc 50 km. ”Elevii (…) pot solicita la unitatea de învățământ acordarea sumei în avans, în cuantumul aprobat pentru cheltuielile de transport pentru o lună, (…) respectiv pentru două călătorii dus-întors (…) Avansul se justifică, în luna următoare, pe baza documentelor care atestă efectuarea transportului. Se poate acorda un nou avans numai după justificarea celui primit. (…) Unitatea de învățământ preuniversitar de stat solicită lunar, până la data de 20 a lunii, la inspectoratele școlare sumele estimate pentru luna următoare necesare pentru decontarea cheltuielilor de transport, inclusiv pentru acordarea sumelor în avans”, se precizează în Metodologie. Inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației, până la data de 25 a lunii, sumele estimate pentru luna următoare, în vederea efectuării deschiderilor de credite bugetare. La estimarea deschiderilor de credite lunare, unitățile de învățământ preuniversitar de stat și inspectoratele școlare vor lua în considerare și eventualele sume disponibile/restante, după caz, existente la acel moment.
Când vor primi elevii banii
Decontarea cheltuielilor de transport se va face de către unitățile de învățământ preuniversitar de stat până la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă. Elevii pot solicita, în scris, către unitățile de învățământ preuniversitar de stat acordarea sumelor în avans pentru luna următoare. Unitățile de învățământ preuniversitar de stat, pe baza solicitărilor elevilor, vor acorda sumele în avans pentru luna următoare până la data de 20 a lunii în curs. Decontul cheltuielilor de transport se realizează, pe baza documentelor justificative emise de operatorii de transport, prezentate de elevi, atât în situația în care elevii au solicitat avans, cât și în situația în care aceștia nu au solicitat avans. În cazul în care unitățile de învățământ preuniversitar de stat au primit de la elevi documente justificative pentru decontarea cheltuielilor de transport, aferente perioadei de la data intrării în vigoare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2021 pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, respectiv 16 iunie 2021, și până la finalul cursurilor școlare, pentru anul școlar 2020—2021, vor solicita către inspectoratele școlare sumele necesare pentru decontarea cheltuielilor de transport, în termen de 5 zile lucrătoare de la publicarea în Monitorul Oficial al României a Ordinului privind aprobarea Metodologiei de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu. Inspectoratele școlare vor solicita la Ministerul Educației, în termen de 3 zile lucrătoare de la primirea datelor de la unitățile de învățământ preuniversitar de stat, sumele necesare, iar Ministerul Educației va efectua deschiderea de credite bugetare. Unitățile de învățământ preuniversitar de stat, după primirea sumelor solicitate, vor efectua plata către elevi în termen de 5 zile lucrătoare. Pentru luna septembrie, respectiv începutul anului școlar, sumele se acordă în avans în primele 3 zile lucrătoare de la începerea cursurilor școlare. Pentru asigurarea sumelor necesare acordării avansurilor, unitățile de învățământ preuniversitar de stat și inspectoratele școlare vor face solicitările necesare în cursul lunii august.
R.L.