În opinia unor lideri de sindicat, CE Oltenia este supus în această perioadă unei privatizări mascate. Compania a făcut numeroase invitații unor posibili investitori pentru construcția unor parcuri fotovoltaice, deși ar fi putut să-și folosească propriile resurse pentru amenajarea parcurilor și nu să apeleze la diverse firme dictate de Ministerul Energiei.
Devine din ce în ce mai clar faptul că, practic, CEO va fi vândut, pentru că firmele care vor investi în afacerea cu regenerabile în care se va transforma Complexul vor deveni acționare. Cota de participațiune va fi negociată, cum am aflat pe surse, de Lăcrămioara Diaconu Pințea, membră a Directoratului CEO, susținută de ministrul Energiei, Virgil Popescu. Amintim că planul Ministerului Energiei pentru CEO, expus la Bruxelles într-un program de restructurare, presupune, printre altele, înființarea unor societățile mixte de energie regenerabilă pentru construcția de parcuri fotovoltaice cu o putere instalată de 725 MW.
CEO, „acționar minoritar”
Președintele Sindicatului Alfa, din cadrul CE Oltenia, Alin Munteanu, a declarat: „Asistăm la o privatizare mascată a CEO. Eu așa cred. Au spus că firmele care fac parcurile fotovoltaice vor avea 40%, CEO 60% și Fondul Proprietatea? Au uitat de Fondul Proprietatea, care deține la acest moment 21,5%. Rezultă foarte clar că statul nu va mai fi acționar majoritar. Ministrul vrea privatizarea CEO. Toată infrastructura este a companiei.
Mă întreb: de ce nu am construi noi aceste parcuri fotovoltaice? De ce să vină nu știu ce firme, când noi avem oameni care se pricep, care ar putea să meargă la cursuri de specializare, dacă este nevoie, și le-am construi noi. În Ungaria, pe lângă termocentralele pe cărbune, și-au construit și parcuri. Sunt ale lor, nu ale companiilor străine. Știm cine se ocupă de privatizarea CEO. Este cea care s-a ocupat și de privatizarea Petrom, doamna Pințea. De aia a și fost adusă de ministrul Popescu în Directoratul CEO”, a mai spus Alin Munteanu.
M.C.H.