În satul Moi, Comuna Bâlteni, a fost sfinţită Crucea comemorării Eroilor neamului! – ,,Trăiesc acest sentiment, cu gândul împlinirii unui vis al meu, şi cred că s-a ridicat o Cruce care se înalţă ca o scară la cer”!

2181

Cu binecuvântarea ÎPS Părinte dr. IRINEU, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, joi, 10 iunie 2021, de Ziua Înălţării Domnului, în satul Moi al Comunei Bâlteni, prin strădania deosebită a Preacucernicului Părinte Gavril Bivolu, Preotul Paroh al Bisericii cu Hramul «Adormirea Maicii Domnului» şi cu aportul unui om cu suflet mare, domnul Viorel Ţâţu, a fost sfinţită Crucea ridicată pentru comemorarea Eroilor neamului, în prezenţa unui număr însemnat de cetăţeni ai localităţii şi ai comunelor învecinate. La ceremonie au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice judeţene, prin persoana domnului Cosmin Popescu, Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, împreună cu domnul primar Vasile Vlăduleanu, care a mulţumit recunoscător sponsorului principal al ridicării acestui monument, domnului Viorel Ţâţu, fiu al Comunei Bâlteni. Aşa cum ne-a declarat domnul preşedinte Cosmin Popescu, asemenea evenimente au darul de a sensibiliza sentimentul profund al iubirii de patrie şi de a întări convingerea că patriotismul este o latură definitorie a neamului românesc. La rândul domniei sale, domnul Viorel Ţâţu ne-a împărtăşit câteva gânduri, prin care a spus că motivul principal pentru care a sponsorizat acest monument este însuşi simbolul Crucii Mântuitorului Iisus Hristos, Cel care, prin jertfa Sa, ne apropie mereu de cei care s-au jertfit pentru neam şi pentru ţară, iar crucea este simbolul neuitării! ,,Trăiesc acest sentiment cu gândul împlinirii unui vis al meu, încă din copilărie, când purtam la gât o cruciuliţă, iar, de această dată, cred că s-a ridicat o Cruce care se înalţă ca o scară la cer”!
Ceremonia oficierii Sfintei Liturghii, a «Te Deum-ului» şi a Parastasului de pomenire a eroilor au fost săvârşite de către un sobor impresionant de 21 de slujitori ai altarului, în rândul cărora s-au aflat Preacucernicii Preoţi: BIVOLU Gavril, Parohia Moi, ajutat de cântăreţul PĂSĂRIN Florin, STĂICULESCU Aurel, Parohia Bâlteni, PÎRVU Ovidiu, Peşteana-Jiu, IONESCU Marian, Cocoreni, BIVOLU Ion, Ploştina, CIOABĂ Ionel, Biserica Cimitirului Târgu-Jiu, BIRCEANU Pantelimon şi TRUFELEA Dumitru, Cârbeşti, MOGOȘANU Mircea, Vădeni, DOVLEAC Ilarie şi STOICHIN Eleodor, Biserica «Sf. Gheorghe», Târgu-Jiu, CENUȘE Ionuţ, Câlnic, ȘTIUCĂ Iustin, Popşoru, FĂINIŞI Antonie, Strâmba-Jiu, Oraşul Turceni, AMZUCU Ilie, Urdarii de Jos, BELGIU Antonică, Brăneşti, ZĂMÎRCĂ Robert, Olari, FOANENE Daniel, Rovinari 2, ȚINTĂ Robert, Rovinari 1, ROGOBETE Florin Fărcăşeşti şi IACOBESCU Ionuţ, Vârţ.

,,Ajută, Doamne, ţării mele/, În suflet revarsă-i soare şi stele”!
În cuvântul evocator pe care l-a rostit cu acest prilej, domnul prof. dr. Dumitru Cauc a precizat printre altele: ,,Cinste autorităţilor Judeţului Gorj, că am reuşit să impunem în întreaga ţară sărbătorirea lui Tudor Vladimirescu! Am fost zilele trecute la o lansare de carte la Academia Română şi am fost bucuros să văd că pe peretele Institutului de Istorie se află tabloul lui Tudor Vladimirescu. Ne bucurăm că autorităţile judeţului Gorj au sărbătorit, aşa cum se cuvine, bicentenarul «Tudor Vladimirescu», eroul care a sunat «ceasul deşteptării naţionale», cel «îmbrăcat în cămaşa morţii», pentru că poporul s-a unit cu Tudor Vladimirescu pentru a îndepărta relele din această ţară, dar, ca şi pe Mihai Viteazul, vrăjmaşii l-au omorât şi, în acest fel, eroii cei mari s-au jertfit pentru binele obştesc. Astăzi, noi mai sărbătorim şi cei o sută de ani de când osemintele Ecaterinei Teodoroiu au fost aduse şi înmormântate la Târgu-Jiu! Nu putem uita că suntem în zona în care a trăit şi a luptat Victor Popescu, eroul din Primul Război Mondial. Să nu uităm că în comuna dumneavoastră germanii şi austro-ungarii au săvârşit crime, în Primul Război Mondial, pentru a aminti pe Ionel Brumă, pe Maria Tănăsoiu, Mitel Tătaru, tatăl Generalului Tătaru, toţi cei care au participat la lupta de partizani din Oltenia. Mai sunt şi eroii necunoscuţi, iar preoţii au citit numele lor, de mai multe ori, de Ion şi de Gheorghe, pentru că pretutindeni este un Ion sau un Gheorghe, pictaţi în biserici împreună cu Iisus Hristos, iar acolo unde este altarul cu Iisus Hristos este şi binele pentru patria noastră. După Primul Război Mondial, oamenii politici au hotărât ca eroii să fie comemoraţi, astfel că a apărut în 1919 «Societatea morţilor», patronată de Regina Maria, iar, mai târziu, prin decret regal, să fie declarată «Ziua Eroilor», şi iată că s-a pornit bine pe calea comemorării eroilor, chiar dacă, din 1948, cursul istoriei parcă s-a oprit pentru o clipă, pentru că în ziua de Ispas nu s-au mai sărbătorit eroii, aceştia fiind sărbătoriţi la 9 mai, aşa cum ne dictau cei mari de la răsărit! Însă, din decembrie 1989, ne-am întors la tradiţie, adică, Ziua de «Înălţare» să fie ziua comemorării eroilor! Cinste celor care au împlinit acest lucru! În încheiere, aş dori să vă spun câteva versuri: «Ajută, Doamne, ţării mele/, În suflet revarsă-i soare şi stele/ Inima mea, de multă durere plină, / Lumină, Doamne, fă lumină!». Iar, pentru domnul Viorel Ţâţu şi pentru Părintele Gavril Bivolu, pentru toţi părinţii prezenţi aici, le-aş spune ca la fiecare răscruce, Lui Iisus să-I înălţăm un altar, / Ca să fie câte o cruce săpată în hotar! HRISTOS S-A ÎNĂLŢAT»!

,,Dumnezeu ne priveşte cu milostivire şi cu marea Lui Bunăvoinţă împlinitoare”!
În ultima parte a manifestării, au prezentat un program de cântece şi poezii închinate eroilor neamului elevii Liceului din Bâlteni şi membrii ansamblului de la Palatul Copiilor din Târgu-Jiu. Către seară, după ce s-au risipit norii de ploaie, Preacucernicul Părinte Paroh, Pr. Gavril Bivolu, în câteva cuvinte, avea să ne mărturisească următoarele: ,,Pentru mine a fost un moment emoţionant şi de mare împlinre duhovnicească, pentru că această Sfântă Cruce marchează un loc binecuvântat unde nu bate piatra, grindina şi de unde Bunul Dumnezeu ne priveşte cu milostivire şi cu marea Lui Bunăvoinţă împlinitoare! Îl rog pe Bunul Dumnezeu să ne ajute ca să putem săvârşi în curând şi sfinţirea Bisericii de la şoseaua principală”!
Profesor dr. Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.