Reprezentanții CEZ au vorbit recent despre înmulțirea furturilor de energie din rețea și despre noi metode, mai sofisticate, de sustragere de energie electrică. Pe baza datelor publice, Economica.net a făcut niște calcule și a estimat amploarea acestor furturi, pentru rețeaua administrată de Distribuție Energie Oltenia.
CEZ administrează prin Distribuție Energie Oltenia (DEO), rețeaua de distribuție a energiei electrice din județele Teleorman, Argeș, Olt, Dolj, Gorj și Mehedinți. Potrivit ultimelor date din raportul de sustenabilitate al DEO pentru 2020, publicat recent, pierderile totale din rețea în 2020 au fost de circa 804 GWh (consum propriu tehnologic CPT), cea mai mare parte fiind însă CPT tehnic. Însă, din acest volum total, 89,85 GWh de energie electrică au reprezentat CPT comercial, adică furturile de energie electrică din rețea, mai arată analiza făcută de publicația menționată. Cu alte cuvinte, s-au furat 89,85 milioane de kilowați-oră, în anul 2020, în total din rețeaua DEO. Putem face o estimare a valorii acestei energii neplătite, care, comparativ, ar fi asigurat lejer consumul anual de energie electrică a circa 60.000 de gospodării (am estimat un consum mediu de 125 kWh/lună). Deci s-a furat într-un an cam cât ar consuma un oraș de dimensiuni mici spre medii într-un an.
,,În 2021, furturile au crescut foarte tare”
Furtul de energie s-a tehnologizat odată cu revenirea pe plan local o unor ,,jucători ultra-specializați” în această activitate infracțională după pandemie, spune Doina Vornicu, director de operațiuni în cadrul CEZ România, unul dintre cei mai mari distribuitori de energie din România. ,,Trebuie să gestionăm metode noi de furt. Chiar dacă în 2020, ca număr de cazuri, a scăzut, în 2021 furturile au crescut foarte tare. Ne-am întrebat care este problema. Ne-am dat seama că dacă deja anticipam metodele, eram într-o oarecare victorie; pe această piaţă au început să apară noi jucători ultra-specializaţi veniţi odată cu pandemia. Au venit cu diverse dispozitive foarte sofisticate. Este incredibil nivelul de tehnologizare la care s-a ajuns în domeniul furtului de energie. Când creşte frauda, atunci apar probleme în reţea, variaţii de tensiune, etc. Uneori nu mai putem asigura standardele de calitate, ne confruntăm cu pierderi financiare. Această cruciadă devine mai complicată”, a mai precizat Vornicu.
M.C.H.