Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj a găzduit ieri două vernisaje: cel al unei expoziții dedicate de artă fotografică și cel unei expoziții dedicată lui Tudor Vladimirescu.
Prima expoziție este găzduită în holul instituției de cultură, iar cea de-a doua în exteriorul acesteia. ”Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj continuă seria evenimentelor închinate deopotrivă artei și istoriei. În cursul zilei de astăzi, vor fi vernisate două expoziții. Mai întâi, o expoziție de fotografie a domnului George Simulescu, un prieten mai vechi al instituției noastre, un artist fotograf deosebit de înzestrat. Cei care, în aceste zile, vor intra în sediul instituției vor avea prilejul să vadă o expoziție de fotografie artistică în care artistul fotograf prezintă o largă paletă a ceea ce înseamnă artă și tehnică fotografică, pornind de la peisaj, ajungând la chipuri umane, la ipostaze ale vieții umane ș.a.m.d.. O a doua expoziție, una exterioară, este închinată lui Tudor Vladimir și sărbătoririi bicentenarului Revoluției de la 1821. Este o expoziție la care Centrul nostru a fost partener, ea fiind organizată de asociația de profil a ofițerilor în rezervă și retragere, Filiala ”Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu, o expoziție în care, pentru toți cei care vor trece și vor avea cel puțin curiozitatea să vadă, sunt expuse chipuri ale domnitorului, documente din epocă, fotografii ale locurilor în care a fost Tudor Vladimirescu, pornind de la începutul Revoluției și până la, din păcate, uciderea lui. Așadar, două evenimente pe care instituția noastră le închină, așa cum spuneam, unui an extraordinar, într-o zi cu totul și cu totul deosebită”, a declarat Ion Cepoi, managerul CJCPCT Gorj.
Frumusețea României, surprinsă prin obiectivul aparatului de fotografiat
Fotografiile cuprinse în expoziția ”România mea frumoasă”, realizate de artistul fotograf George Simulescu, surprind chipuri sau locuri din țara noastră care, în viziunea artistului, sunt reprezentative pentru frumusețea acesteia. ”Am călătorit prin țara noastră dragă și scumpă și anul ăsta, în care nu puteai să pleci prea departe, dar și înainte, și am ales câteva imagini care mi-au plăcut mie și, deși eu sunt un om foarte critic, care caut lucrurile care nu sunt bine făcute, aici am încercat să aduc lucrurile frumoase, care mi-au plăcut mie și care sunt bine făcute. (…) Am găsit frumusețea, în felul meu, peste tot pe unde am călătorit și atunci am vrut să arăt și altora, cu ajutorul aparatului de fotografiat, lucrurile cum le-am văzut eu. După părerea mea, arta este interpretarea realității la nivelul la care se află artistul. Depinde ce înțelege fiecare din ceea ce vede. Aparatul pe mine mă ajută să le arăt celorlalți cum am văzut eu realitatea în momentul respectiv. Fotografia este fracțiune din veșnicie păstrată pe un suport”, a explicat George Simulescu. Curatorul celor două expoziții este Teodor Dădălău. În acest moment, la sediul CJCPCT Gorj sunt trei expoziții care pot fi văzute de public.
A treia a fost vernisată săptămâna trecută și este dedicată momentului istoric 1821 și personalității lui Tudor Vladimirescu. Expoziția cuprinde lucrări în acuarelă, lucrări realizate cu ulei pe pânză, desen în peniță și desen în creion, semnate de 41 de artiști. Și această expoziție îl are curator tot pe Teodor Dădălău.
Roxana Lupu