CEO, în discuții cu bănci și investitori privați

2347

Complexul Energetic Oltenia este în discuții cu aproape 10 bănci, plus o instituție financiară internațională, precum și cu un număr mare de potențiali investitori, pentru realizarea viitoarelor grupuri pe gaze și panouri fotovoltaice.

„Am trimis un teaser la 45 de potențiali investitori în care prezentam activele companiei și proiectele existente. De vineri am deschis accesul la camera de date a CEO și cam 20 dintre cei invitați și-au manifestat interesul pentru proiectele noastre, de construire de centrale regenerabile (700 MW) și pe gaz (1.300 MW). Proiectele sunt cele mai avansate din România, având deja studii de fezabilitate și procedurile de autorizare deja demarate. Intenția este să ne asociem cu investitorii respectivi la niște companii de proiect (SPV – Special Purpose Vehicles) pe care le vom înființa, pe 1 iulie se va vota în AGA demararea procedurii prin care se vor înființa aceste companii mixte. Împreună cu Ministerul Energiei, am ajuns la concluzia că acesta este cel mai bun instrument”, a anunțat Lăcrămioara Diaconu-Pințea, membru al Directoratului CEO, în cadrul unei videoconferințe pe teme energetice.
Planul de restructurare și decarbonare a CE Oltenia a fost revizuit în urma obiecțiilor Comisiei Europene.
„În acest moment, planul de restructurare și decarbonare al CEO revizuit este finalizat. Costul restructurării a crescut în varianta revizuită, de la 3,5 miliarde euro cât era inițial, iar creșterea se datorează bineînțeles scumpirii certificatelor CO2, de la 26-33 euro, cât aveam inițial în ipotezele noastre, la peste 50 euro, cât este în prezent în piață, și nu poate decât să crească în continuare de la acest nivel. Evident, crește și prețul electricității și cel al gazului. Am căutat soluții pentru acoperirea acestui cost ridicat, acest aspect fiind de altfel și baza uneia dintre obiecțiile Comisiei Europene față de varianta inițială a planului, Comisia semnalându-ne faptul că nu aveam aportul celorlalți acționari, alții decât statul român, al băncilor sau al altor investitori. Acest lucru s-a schimbat”, a mai spus Diaconu-Pințea.
CE Oltenia își propune să facă două grupuri pe gaze la Ișalnița și Turceni și opt parcuri fotovoltaice.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.