Autoritățile județene și locale au inițiat o amplă campanie de colectare a deșeurilor electronice și electrocasnice din gospodăriile gorjenilor, primele rable fiind strânse ieri la Baia de Fier și Polovragi. Ambele localități sunt stațiuni de interes local și poate nu întâmplător au fost alese pentru începerea acestei campanii. Oamenii au ieșit cu aparatura veche la poartă și, pe lângă bucuria că scapă de obiecte care oricum îi încurcau prin casă, au mai avut un motiv de a zâmbi. Au primit vouchere valorice pe care le pot folosi cam peste tot, inclusiv să își cumpere benzină sau mâncare.
„Televizorul pe care l-am dat e unul vechi, e mai bătrân decât fata mea și, vorba aia, am eu vreo 60 și ceva de ani. Oricum nu mai mergea, era o rablă care mă încurca. Acum avem plasme peste tot, iar astea vechi nu mai trebuie. Am mai avut vreo două, tot așa, vechi, și nu am știut de programul acesta. Le-am dus la un centru de colectare și n-am primit nimic pe ele. Acum măcar mi-au dat niște tichete din astea care prind bine”, a spus un localnic din Baia de Fier. La Polovragi, Mărioara Lăbău a scăpat de două aragazuri și o mașină de spălat rufe. „Mașina nu avea decât vreo cinci ani, parcă, dar a ieșit din garanție și nu a mai mers. Era o rablă și nu a mai reparat-o nimeni. Aragazurile sunt vechi, da, e adevărat. Au fost bune la viața lor. Ca să le repari poate ne costa mai mult. Nu le-au mai vrut nici copiii, că au vrut aparate mai moderne. Ei stau la casele lor, își cumpără după puterile și gusturile lor, iar noi le aveam pe astea care deveniseră inutile.
E bine că vin și ni le ridică de la poartă direct că altfel nu știu cum scăpam de ele”, a spus femeia. Iar ca ea au fost mulți alți săteni, care s-au bucurat că scapă de vechile rable.
„Eu nu am știut de program, dar am văzut de dimineață vecinii care auziseră că vine mașina să le ridice că au început să scoată pe la poartă ba un televizor, ba un aragaz.
Mi-am dat seama că e ceva și atunci am stat și eu pe aici ca să văd când vine mașina. Am mai dat vreo două televizoare înainte, acum încă două și gata, am termina cu cele vechi. Erau inutile și numai de trebuia să ne învârtim după ele prin casă că nici nu știam unde să le ducem și să scăpăm de ele”, a mai spus un localnic. Luis Popa, șeful serviciului care se ocupă cu gestionarea deșeurilor în cadrul Consiliului Județean Gorj, a menționat că oamenii vor avea posibilitatea, în baza unui grafic, să scape de rablele electrocasnice timp de două luni de acum încolo. „Am început o nouă campanie de colectare a electrocasnicelor vechi în județul Gorj, împreună cu partenerii noștri de la Asociația Environ. Suntem bucuroși că anul acesta, față de anul trecut, s-au înscris 62 de unități administrativ teritoriale.
Până acum campania a început cu dreptul și sper ca și în cele două luni de zile cât va dura această campanie să fie la fel de bine. Ne bucurăm că oamenii sunt receptivi și dornici să scape de aceste electrocasnice vechi din curte. Procedura e simplă pentru că oamenii nu trebuie decât să scoată aparatele vechi la poartă. Mașinile de colectare merg la dânșii la poartă, iar în schimb oamenii primesc tichete valorice. Vreau să spun că aceste tichete le pot folosi în magazine alimentare, în benzinării, își pot cumpăra alte electrocasnice, cam pe oriunde pot fi folosite”, a menționat Luis Popa. Reprezentantul firmei care colectează deșeurile, Traian Munteanu, a precizat, la rândul său, că deșeurile nu trebuie aruncate la întâmplare, mai ales în natură, pentru că ele pot fi colectate și anumite componente ale lor vor fi reciclate, ceea ce va duce la scăderea gradului de poluare. „Mergem din poartă în poartă, unde oamenii aduc tot ce au deșeu și de ce vor să scape. Acestea nu trebuie aruncate în păduri, pe râuri sau în natură pentru că le colectăm noi, iar noi le trimitem la reciclat. În schimb, oferim tichete cadou de care își pot cumpăra orice”, a menționat Munteanu. Anul trecut, la finalul unei campanii similare, autoritățile au raportat strângerea a peste 100 de tone de deșeuri electrocasnice. Anul acesta, cantitatea ar trebui să fie dublă, dar acest lucru îl vom vedea de abia spre sfârșitul lui iulie, când campania se va apropia de final. În cursul zilei de joi echipele de colectare vor fi prezente la Câlnic și Telești, iar apoi se vor deplasa și în celelalte comune, în baza unui grafic deja stabilit.
Gelu Ionescu