Motto: „Banul este cea mai sigură piatră de încercare a firii omenești.”- Vasile Alecsandri
Oare va reuși statul român (PSD și PNL) să prăduiască banii de Planul Național de Redresare și Reziliență? O întrebare, altfel firească, pe care și-o pune publicistul Ștefan Vlaston pe blogul domniei sale. El zice că rețeta ar fi simplă. Că statul, adică PSD și PNL – cele două mari partide ale coaliției ce susține Guvernul Ciucă – ar da banii primarilor lor, aceștia ar fura masiv din ei prin comisioane la contracte, urmând ca la alegeri să aducă voturi partidelor care le-au dat banii respectivi.
CE MONITORIZEAZĂ PRESA ROMÂNĂ. Numai că, de regulă, Comisia Europeană este la curent cu ce scrie presa română, alegătorii citesc și ei, iar în 2024 vom vedea câți au citit și, mai ales, ce a priceput fiecare și ce au înțeles toți luați la un loc.
PNRR, EXCEPȚIA DE LA REGULĂ? Oare va face excepție PNRR de la prăduirea banului public? Rămâne de văzut. Totuși, fără mecanisme de urmărire a eficienței cheltuirii banului public, inclusiv a celor din PNRR, e greu de crezut că România va vedea vreun ban de la Comisia Europeană.
Bilanțul cheltuirii banilor prin PNDL nu există. Ministerul Dezvoltării nu a publicat, pe site-ul său, vreo listă cu obiectivele ce au beneficiat de banii din Planul Național de Dezvoltare Locală(PNDL), care să conțină și costurile, stadiul actual al realizării obiectivelor. Și, totuși, ar trebui să vadă și comunitățile locale pe ce se duc banii lor, cheltuiți de stat (acum, de PSD și PNL). Și o astfel de listă nu s-a văzut întrucât ea nu există! Nimeni nu a văzut caietele de sarcini, devizele, costurile afișate pe site-urile primăriilor și Consiliilor Județene!
Contribuabilii nu știu pe ce s-au dus banii lor. În schimb, în vremea când Elena Udrea era ministrul Dezvoltării, și presa a relatat, s-au amenajat terenuri de sport în pantă, parcuri lângă păduri, becuri de 2.000 de euro și panseluțe de 4 euro/bucata.
WC-URILE DIN CURTEA ȘCOLILOR. Și astăzi mai există așa ceva în peste 850 de școli. Copiii își fac nevoile în spații insalubre, printre excremente și bălți de urină, riscând în orice moment să se îmbolnăvească. Ba mai mult, acum vreo câțiva ani, un copil a căzut într-un asemenea WC.
Și, culmea, situația este inacceptabilă nu din lipsa banilor. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, afirmă că a alocat 17,7 milioane de lei pentru rezolvarea acestei probleme, bani din care au fost accesați numai 6,5 milioane de lei. Oare cu ce se ocupă primarii și directorii de școli, Inspectoratele Școlare Județene, Consiliile Județene, prefecții, ministrul Educației, ministrul Dezvoltării, Parlamentul, președintele țării de nu intervin în niciun fel?
FRIGUL DIN ȘCOLI a condus la închiderea multora dintre acestea, întrucât nu au fost bani suficienți pentru achitarea facturilor la energia electrică. Programul România Educată începe cu școli având WC-uri în curte și cu frig în sălile de clasă. S-ar impune reducerea cheltuielilor de funcționare a statului.
Polonia are 700.000 de bugetari la o populație de 37 milioane de locuitori. Noi avem 1,3 milioane de bugetari pentru mai puțin de 20 de milioane de cetățeni. Statul român plătește salarii (de felul celor de la ANRE!) și pensii nesimțite politrucilor habarniști din funcții publice.
CE NU CREDE ÎN MINCIUNI! Proiectul de cheltuire a banilor din PNRR pentru educație, și nu numai, a fost secret până ce Ghinea și Cîțu l-au semnat. Banii din PNRR nu vin pe documente semnate la nivel de guvern, ori chiar mai jos. Banii vin pentru rezultatele concrete, credibile, și care se cer prezentate la fiecare 6 (șase) luni.
Altfel, nu vom primi bani din PNRR. Comisia Europeană nu crede în minciuni!
ION PREDOȘANU