Ca la noi, la nimeni – Vasile C. Vulpe – iubitor al marelui Poet român Grigore Vieru!

716

Motto: „Întotdeauna m-am mirat cum poți să rămâi un prost în mijlocul unei Limbi atât de frumoase și înțelepte cum este Limba Română.” – Grigore Vieru

Auzisem multe despre Marele Poet român Grigore Vieru de la prieteni care călătoriseră peste Prut și-l citiseră sau chiar l-au cunoscut personal. Unul dintre aceștia fiind regretatul meu văr, Vasile Blendea, care-i și făcuse inclusiv niște portrete fotografice pe care le-a publicat în revistele literare din România, ori le-a prezentat în expozițiile sale de artă fotografică.
RĂDĂCINA DE FOC, SCRIS ȘI TIPĂRIT ÎN LIMBA ROMÂNĂ. Regret, dar nu am, în biblioteca mea de la Peștișani, decât un singur volum semnat de Grigore Vieru și asta din vina mea. Este vorba de primul volum al lui Grigore Vieru (n. 14 februarie 1935), apărut în limba română, Rădăcina de foc (Poeme confesiuni), la Editura Univers din București, în anul 1988.
Nu-mi permit să fac referiri critice la acel volum Rădăcina de foc, deschizător de drum pentru altele care-au urmat după 1990, ale Poetului român, cel mai reprezentativ din Basarabia, ținut pe care Grigore Vieru, ca și alții, îl aprecia ca o rană deschisă.
GRIGORE VIERU-ADRIAN PĂUNESCU, O MARE PRIETENIE. În anul 2004, l-am cunoscut personal, cu ocazia campaniei electorale a Poetului național și Senatorului Adrian Păunescu, în județul Hunedoara, fiind chiar colegi de cameră, la un hotel din Deva, mai multe zile la rând.
SUFLETUL GENEROSULUI VASILE. C. VÂLCU. Vine vreme, trece vreme și, după anul 2009, pe când trebăluiam în redacția cotidianului Gorjeanul, m-a vizitat în mai multe rânduri distinsul Domn Vasile C. Vâlcu, el însuși poet destul de înzestrat și prieten apropiat – o spun fără teama de a greși! – al Marelui Poet român Grigore Vieru. Nea Vasile C. Vâlcu este un generos și un bun patriot. Grație osârdiei domniei sale, la Biblioteca Județeană „Christian Tell”, există câte un tablou pentru fiecare din cei doi mari prieteni – Adrian Păunescu și Grigore Vieru. Ambele tablouri având, pe lângă un portret al celor doi poeți omagiați, și câte un poem, cu autograful fiecăruia, și câte un alt poem închinat lui Grigore Vieru și, respectiv, lui Adrian Păunescu.
VIOREL DAVID, SPONSORUL PATRIOT. Chiar astăzi, se împlinesc 87 de ani de la nașterea Marelui Poet român, născut în Basarabia – Grigore Vieru. În Gorj, există un bust din bronz al poetului Grigore Vieru, datorat eforturilor venerabilului Vasile C. Vâlcu, un Om cu suflet mare, care n-ar fi izbutit să-și vadă visul ridicării unui bust dacă nu avea sprijinul sponsorului Viorel David, directorul general al ARTEGO, și al altor doi-trei iubitori de cultură gorjeni.
Din păcate, au trecut mai bine de zece ani de când Grigore Vieru a plecat la cele veșnice, în urma unui accident de circulație controversat. Totuși, Grigore Vieru rămâne în inimile noastre și prin tot ceea ce ne-a lăsat ca moștenire.
INDIFERENȚA UCIDE, A DOUA OARĂ. În Târgu Jiu, primăria municipiului nu a fost de acord să sprijine cu un loc într-un părculeț sau în apropierea unei insituții de clutură a amplasării bustului lui Grigore Vieru.
Din nefericire, acest bust se află în interiorul Complexului Energetic Oltenia(CEO) și, în absența unui program de vizitare, el pare ascuns. De parcă ne-am teme să nu se supere cineva, din Târgu Jiu ori din Federația Rusă.
ION PREDOȘANU

P.S. În ziua de 11 februarie 2022, la Chișinău, prim-miniștrii Natalia Gavriliță și Nicolae-Ionel Ciucă au semnat Declarația comună a Guvernelor Republicii Moldova și României, privind consolidarea cooperării în domeniul economic și cel inestițional. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.