Ca la noi, la nimeni – Țara în ceață, bugetul pe 2022 abia de luni!

715
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Să formezi o echipă e doar începutul. Să rămâi împreună e progresul. Să lucrezi împreună e succesul.” – Henry Ford Fondatorul companiei FORD (1863-1947)

La momentul acesta, al începutului iernii, mai toată țara este în ceață. Evident, cu excepția zonelor unde plouă sau a zonelor înalte cu zăpadă deja depusă, pe alocuri chiar în straturi groase. La sate, unde casele se încălzesc cu sobe, lemnul de foc s-a scumpit încă de astă vară. Nici orașele nu o duc mai bine, întrucât centralele termice folosite și gândite cândva pentru încălzire centralizată au fost închise – cazurile termocentralelor Iernut (acum doi ani) și Mintia (anul trecut), ultima lăsând mari orașe din județul Hunedoara fără încălzire și fără apă caldă. În vremea aceasta, facturile populației la utilități sunt în creștere alarmantă!
INCERTITUDINI ÎN SECTORUL ENERGETIC. Nici centralelor aparținând Complexului Electric Oltenia – Turceni, Rovinari și Ișalnița – nu li se întrevede, deocamdată, un viitor sigur. Marele trombonist ce conduce prost ministerul Energiei, Virgil Popescu, nu mai are credibilitate chiar deloc. Nici măcar în interiorul propriului partid pretins liberal. În Valea Jiului s-au închis minele de extracție a cărbunelui, urmând – dacă nefericitul de Virgil Popescu mai rămâne la ministerul Energiei – închiderea minelor și carierelor din Gorj.
Profesorul și analistul politic Bogdan Teodorescu a spus care va fi momentul cheie, din punct de vedere politic, la care să fim atenți în 2022.
„Eu cred că anul 2022, în România, va fi decis de relația dintre Ciucă și Ciolacu. Eu nu cred că un om care a condus trupe este o marionetă. Relația care va ține acest Executiv sau nu o va ține este cea dintre Ciucă și Ciolacu. Lucrurile depind de cei doi. Dacă au în mână structurile pe care le au în subordine și reușesc să impună o anumită viziune calmă asupra actului de guvernare, este foarte posibil ca, la sfârșitul lui 2022, să considerăm că am avut un an mai bun decât 2021. Dacă nu, nu,” a spus Bogdan Teodorescu la DCNews TV.
CREȘTEREA PENSIILOR. Majorarea pensiilor în 2022 este tema despre care s-a pronunțat Marius Budăi, ministrul Muncii. El a semnat deja ordonanța de urgență ce cuprinde majorarea pensiilor.
„Ordonanța de urgență am semnat-o deja în seara aceasta (marți, n.m. I.P.), mâine pleacă spre Ministerul de Finanțe și spre Ministerul Justiției. Am comunicat premierului, am discutat în coaliție, au discutat liderii coaliției, vor mai fi întâlniri în această perioadă. Este vorba despre majorarea punctului de pensie de la valoarea de 1.442 de lei la valoarea de 1.586 de lei și majorarea indemnizației sociale de la 800 de lei la 1.000 de lei. Aceste lucruri sunt cuprinse în ordonanța de urgență, care a ieșit din avizarea internă din minister, pleacă în circuit de mâine dimineață pe avizările interministeriale, după care merge la Guvern. Înainte de a ajunge la Guvern, după cum știți, ordonanțele care privesc impactul bugetar trebuie trecute prin Comitetul Economic și Social, chiar dacă este un aviz consultativ, este obligatoriu de luat”, a declarat, miercuri seara, la România TV, ministrul Muncii, Marius Budăi.
BUGETUL PE 2022, LUNI, ÎN PARLAMENT. Cât îl privește pe primul ministru, Nicolae Ciucă a anunțat că o schiță a Proiectului Legii Bugetului de stat pe anul 2022 va fi depusă la Parlament în cursul zilei de luni. Vor urma dezbaterile acestuia, iar înainte de Crăciun, probabil pe 23 decembrie, sunt toate șansele ca Legea Bugetului de stat pe anul 2022 să fie adoptată.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.