Motto: „Unde bate ploaia, bate și grindina”- Proverb armenesc
Marți, România s-a confruntat cu un Cod Galben de vreme severă emis de Administrația Națională de Meteorologie, cu instabilitate atmosferică, temporar accentuată. Doar parlamentarii au stat la scuteală în Palatul Parlamentului, dar asta nu i-a împiedicat pe cei de la Partidul Social Democrat și pe cei din Alianța pentru Unitatea Românilor (AUR) să nu se jignească, să se înjure chiar și să se acuze reciproc că s-ar deda la oarece încălcări ale legilor și regulamentelor Parlamenului.
Teatrul oribil și total necivilizat a avut loc în Camera Deputaților, iar motivul care-a iscat incidentul a plecat de la opiniile diferite cu privire la încercarea social -democraților de a comasa alegerile locale cu cele parlamentare în 2024!
PLOUĂ ÎN MAI, AVEM MĂLAI – CONTRAZISĂ DE VREME. Revenind la vremea de marți, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat alerta ca având loc între orele 13:00 și 21:00. În intervalul menționat, în Banat, Crișana, vestul și sud-vestul Transilvaniei, precum și în Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali am avut, din păcate, o perioadă de instabilitate atmosferică accentuată, care s-a manifestat prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări ale vântului și grindină.
În intervale scurte de timp, cantitățile de apă au depășit 20-30 de litri pe metru pătrat. Alerta de Cod Galben a fost valabilă în județele Alba, Arad, Bihor, Cluj, Caraș-Severin, Gorj, Hunedoara, Mehedinți, Sibiu, Sălaj, Timiș și Vâlcea. Se înțelege că atât puhoaiele, dar mai ales grindina au făcut ravagii și au distrus culturile, precum și pomii fructiferi.
Și ca și cum acestea nu ar fi fost suficient de catastrofale, a mai apărut și o Alertă climatologică. Vor urma cinci ani foarte călduroși, iar temperatura medie anuală va crește alarmant, cu peste 1,5 grade Celsius anual. Oricum, nu este a bine și dacă cităm proverbul indian ce zice că: „Prea mulți nori aduc secetă!”
DECIZIE ȘOC A BNR! Încă dinaintea prânzului zilei de marți, am stat cu sufletul la gură ca să aflăm deciziile ce urmau a fi luate de Banca Națională a României, reunită la vârf într-o ședință de politici monetare.
Cu toții eram în așteptare, să vedem ce se va întâmpla cu indicele ROBOR. Dar prima veste oarecum bună a fost că euro s-a devalorizat în raport cu leul românesc. Nu cu mult, ce-i drept, dar euro a ajuns, marți la prânz, la o cotație de 4,9457 lei, după ce și în ziua anterioară avusese o devalorizare în raport cu leul de 0,0012 bani. Cum ar veni, încrederea investitorilor în euro se prăbușește puțin.
Mai importantă, după ce indicele ROBOR a crescut la 5,21% și a atins cel mai ridicat prag din ultimii 18 ani, ni se pare a fi dobânda cheie. Aceasta a fost stabilită de BNR la 3,75%, după ce în luna aprilie fusese de 3%. Măsura BNR încearcă să stopeze inflația, în creștere, deși momentan staționează la 10,20%.
Șansele ca deficitul comercial al României să scadă sunt extrem de mici. Ar trebui să crească producția internă, industrială și agricolă, ceea ce ar conduce la micșorarea importurilor.
SCENARIU UCIGĂTOR. Analistul economic Mircea Coșea aprecia că deficitul comercial, de 50,20%, este enorm. Iar costurile energiei și combustibililor ne sperie. Mircea Coșea anticipează că indicele ROBOR ar putea crește, în cele mai negre scenarii, la 7-8%. Ceea ce pentru populație ar fi ucigător, ajungând la lipsă de lichidități, la un nivel de trai mai prost și la o sănătate precară.
ION PREDOȘANU