Motto: „//Scoală gazdă din pătuț, florile dalbe,/ Și ne dă un colăcuț, florile dalbe//”
Florile dalbe (Colindă de Crăciun)
Cu mai mulți ani în urmă, regretatul Poet și Prozator Ion Căpruciu – un povestitor fără pereche – îmi scria pentru Gorjeanul niște proze apărute mai întâi în cotidianul de suflet al gorjenilor și, mai apoi, strânse în cele două volume de „Amintiri din Casa Amintirilor”. Una dintre povestiri se numește „Pițărăii”, de unde-am împrumutat și eu titlul de mai sus, cele două minunate volume de povestioare fiind niște bijuterii de proze scurte ce descriu tărâmul magic al copilăriei și al vieții distinsului domn Ion Căpruciu, care-a izbutit să creeze și recreeze lumea de ieri și de azi a satului Drăgoiești, ce aparținea pe atunci de comuna Brădiceni dispărută acum și ea ca fiind sat aparținător al comunei Peștișani.
Eu, neavând harul prozatorului Ion Căpruciu, un bun prieten mai mare, care-ar fi împlinit 83 de ani pe 18 ianuarie 2023, mă mulțumesc cu faptul că grație lui Dumnezeu sunt în viață și încă bine, iar, din când în când, îi mai pot omagia viața și opera de scriitor și de OM!
Mersul în Pițărăi sau colindeț, cum li se mai spune în unele zone ale județului Gorj, este o tradiție veche, ce se păstrează încă în aproape toate satele județului. Pițărăii, ca tradiție, au loc în dimineața zilei de 24 decembrie sau, în unele localități, în seara Ajunului Crăciunului, darv tot în 24 decembrie, atunci când copiii și tinerii merg cu Steaua, vestind și zorii Anului Nou care se apropie.
PIȚĂRĂI CU MĂȘTI, LA CLOȘANI-PADEȘ. Așa cum scria într-o zi de marți, 24 decembrie 2019, Mihaela Floroiu-Țicleanu, în satul Cloșani din comuna Padeș, obiceiurile din strămoși sunt încă păstrate cu sfințenie.
Mai ales că aici există Ansamblul Roua, reprezentativ pentru județul Gorj, de care se ocupa Carmen Sarcină, meșter popular și angajată a Școlii Populare de Artă Târgu Jiu, secția externă Padeș, doamnă pentru care păstrarea tradițiilor a devenit un țel al vieții domniei sale.
Obiceiurile de iarnă sunt cele mai bogate în tradiții de peste an, iar aici, la Cloșani-Padeș, oamenii își pun măști pe față și mimează tot felul de ritualuri din viața lor de zi cu zi, și chiar din viața pământeană a Mântuitorului nostru – Iisus Hristos.
NAȘTEREA MÂNTUITORULUI, ZI DE BUCURIE. Sărbătoarea Crăciunului este una dintre cele mai frumoase, vestind Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, fiind despre bucurie! Tot în această perioadă, în foarte multe sate din județul Gorj se păstrează multe tradiții ancestrale, respectate și transmise din generație în generație.
În ziua de Ajun, pe 24 decembrie, în mai toate satele Gorjului, există obiceiul umblatului în Pițărăi sau Colindeți. În unele părți ale Gorjului, colindeții se dau dis-de-dimineață, în altele după ce se lasă înserarea. La Negomir, de pildă, toți gospodarii ies la poartă cu un coș plin de colaci, mere, pere, nuci, biscuiți sau eugenii, ș.a., pentru a le împărți celor plecați în pițărăi.
PIȚĂRĂII, ÎN DIMINEAȚA DE AJUN. Tinerii și copiii se strâng în capul satului și apoi trec din poartă în poartă pentru a primi ce le împart sătenii. În alte sate, plecatul în pițărăi are loc în dimineața de Ajun. Pentru că afară este frigm gospodarii le dau tinerilor ieșiți în pițărăi și câte un pahar de țuică fiartă ori de vin.
„Purtători de noroc și fericire”, pițărăii colindă din casă în casă și, spre bucuria lor, primesc colindețe.
În copilăria mea, câțiva dintre pițărăi purtau colindețe: niște bețe de alun drepte, lungi și groase, decojite în formă de spirală, ca să fie împietrițate cu alb și negru. Cu ele întețeau focul în vetre, tot ca să fie păsări multe, în curte, tot anul.
ION PREDOȘANU