Ca la noi, la nimeni – Perspective sumbre (anunță prof. univ. dr. Mircea Coșea!)

659
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Sunt perspective care ni se deschid largi.. și goale.” – Grigore Moisil

Profesorul Mircea Coșea, expert în macroeconomie, avertizează că apar trei semnale de alarmă pentru români. S-ar putea petrece prin martie-aprilie. și demonstrează că Guvernul României a pus carul înaintea boilor. Reputatul profesor în macroeconomie spune că România nu poate fi dezvoltată într-un mod sănătos din pricina mai multor elemente, dar atrage atenția și asupra a trei probleme care pot apărea în lunile martie-aprilie 2023.
INFLAȚIA NU VA SCĂDEA SUB DOUĂ CIFRE! „Analiștii apropiați de modul de gândire al BNR ne vorbesc despre faptul că la sfârșitul anului vom avea o reducere a inflației, bazați pe faptul că asistăm la o scăderea prețurilor la energie. Eu cred că scăderea prețurilor la energie este conjuncturală. În principal bazată pe aceste condiții de iarnă caldă, care nu știn cât va mai ține.
În al doilea rând, este bazată și pe a șasea rundă de sancțiuni aplicate de Uniunea Europeană importurilor din Rusia. Astea sunt conjuncturale, nu sunt lucruri permanente, deci ne putem aștepta oricând la o revenire a prețurilor. Chiar dacă vor fi fluctuații în sus sau în jos, părerea mea este că vom încheia 2023 cu o inflație cu 2 cifre. Iar asta este foarte mult, pentru că economia României este într-o stare de precaritate, noi nu avem, în condițiile actuale, o politică de stimulare a producției interne(și importăm inclusiv lucruri pe care le-am putea produce în țară, n.m. I.P.), suntem foarte în urmă cu rezolvarea obiectivelor PNRR-ului, din ce am văzut sunt vreo 90 de obiective care nu au fost îndeplinite până la finalul lui 2022.
Avem trei elemente care ne doboară orice intenție de a dezvolta economia într-o direcție sănătoasă.
Primul element este suma enormă pe care o plătim pentru acoperirea datoriei externe, cea făcută pe timpul perioadei Orban-Cîțu, când a fost ridicată la aproape 50%(din PIB, n.m. I.P).
ROMÂNIA TRĂIEȘTE DIN ÎMPRUMUTURI. Avem deficitul balanței comerciale care a ajuns la un maxim istoric. Este foarte grav, pentru că asta înseamnă că România trăiește pe împrumuturi, este îndatorată, nu este capabilă să își acopere nici investițiile, nici importurile.
Și mai avem deficitul de cont curent. Acum câteva zile, ne-am împrumutat iarăși pe 30 de ani, cu o dobândă mare, mai mare decât a Ungariei, spre exemplu. Toate lucrurile astea nu mă duc la concluzia că în 2023 ar exista elemente viabile care să ducă la scăderea inflației”, a declarat profesorul Mircea Coșea pentru DCNews.
CREȘTEREA ȘOMAJULUI! (…) Și mă mai aștept la o creștere a șomajului. Nu la cifre foarte gravem dar față de șomajul foarte mic existent acum în România, există o creștere. Mă bazez aici pe faptul că se preconizează că 30.000 de firme își vor înceta activitatea în rimăvară, pentru că nu își pot achita facturile la energie.
Asta înseamnă șomaj și o agravare a situațrei sociale”, a concluzionat Mircea Coșea.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.