Motto: „A lua plasă, a lua țeapă.” – Zicală românească
Expresia din acest Motto înseamnă a se înșela/a fi înșelat, a se păcăli/a fi păcălit și provine din obiceiurile vechi de la cursele de cai unde calul favorit, dacă pierdea cursa, era trecut pe tabela de marcaj pe locul al doilea, ca o consolare. O expresie similară este „a lua (da) țeapă, care are o nuanță ironică față de cel păcălit, acesta așteptându-se la un câștig. Se pare că originea expresiei se regăsește în obiceiuri datând din vremea lui Vlad Țepeș, când cei care furau sau escrocau erau trași în țeapă.
GREVA CONTINUĂ. Și astăzi, marți, greva generală a profesorilor din învățământul preuniversitar continuă! După negocierile dintre delegațiile celor trei federații sindicale din învățământul preuniversitar, profesorii și-au dat seama că una s-a discutat la Palatul Victoria, în prezența Prim-ministrului României, Nicolae Ciucă, a ministrului Muncii, Marius Budăi, și a ministrului Finanțelor Publice, Adrian Câciu, și altceva a apărut în Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.53/2023, care a și apărut în Monitorul Oficial.
A TREIA ȚEAPĂ? Liderii federațiilor sindicale ale profesorilor din învățământul preuniversitar solicitaseră ca într-unul din paragrafele respectivei OUG să fie inclusă grila de slarizare pe care aceștia o negociaseră cu ministrul Educației, Ligia Deca, ca o garanție că această grilă de salarizare va fi inclusă în Legea salarizării unitare, aflată în pregătire.
PROFESORII REFUZĂ FIRIMITURILE! Ce-i drept, Guvernul Ciucă a promis că va oferi profesorilor câte 1.000 de lei până pe 15 iunie și alți 1.500 de lei până în lunile septembrie sau octombrie. Cum prevederile din grila de salarizare discutată și acceptată la discuțiile cu ministrul Educației, Ligia Deca, nu s-au regăsit în OUG nr.53/2023, ci doar într-un act adițional nepublicat în Monitorul Oficial, profesorii s-au supărat și au răspuns: „textul OUG nr. 53/2023 este nemulțumitor!” Adică, profesorii protestatar s-au prins de țeapă!
În concluzie, profesorii nu renunță la grevă.
Tot profesorii se mai supăraseră și pe Preș. Klaus Werner Iohannis, care i-a luat la rost: „Cum își permite cineva să pună în pericol examenele naționale!” La fel cum s-au oțărât și pe Dan Cărbunaru, Purtătorul de cuvânt al Executivului, care-a zis – după firimiturile aruncate de Guvernul Ciucă profesorilor – cele de 1.000 lei și 1.500 de lei -, cum că acelea au fost ultimele negocieri!
PRIM-MINISTRUL CIUCĂ CHEAMĂ PROFESORII LA NEGOCIERI. Cu mult mai multă înțelepciune și mai mult tact, Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă a transmis luni un: Mesaj de ultimă oră, prin care îi chema astăzi pe liderii ssindicatelor din învățământul preuniversitar la noi negocieri, promițîndu-le că se va repara eroarea prin omisiune privitoare la grila de salarizare, agreată de sindicate la discuțiile cu ministrul Educației, Ligia Deca.
Există o tensiune imensă, neștiindu-se exact ce se va petrece astăzi în școli. Și, oricum, dacă greva nu se terminp până vineri, sunt mari prbleme cu desfășurarea Examenului de Bacalaureat și a examenelor naționale.
Până și Iulian Cristache, Președintele Asociației de Părinți, a declarat: „Profesorii au tot fost păcăliți!” Totuși, astăzi, marți, există un număr – ce-i drept redus – de profesori care renunță la grevă și se întorc la catedră. Directoarea Colegiului Național I.L. Caragiale București, a admis că doar 2 profesori dintre cei 72 care erau în grevă și-au anunțat intenția de a renunța la grevă.
Clar, este o confruntare Guvern-Sindicate. Deocamdată este vorba numai de sidicatele din învățământul preșcolar, dar și-au mai anunțat intenția de grevă polițiștii, cei din Sănătate și Transportatorii.
ION PREDOȘANU