Ca la noi, la nimeni – Geniala Maria Lătărețu!

693
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Geniul este talentul de a inventa ceea ce nu poate fi nici predat, nici învățat.” – Immanuel Kant

Urmăresc cu mult interes emisiunea „De-a viața ascunselea”, a Florentinei Fântânaru, duminică, la orele 15:00, pe Antena 3. Ieri, nici nu începuse bine emisiunea, că nevastă-mea, poeta Maria Șerban, ardeleancă și îndrăgostită de folclor, a și trecut pe postul Tradițional TV. Unde avea emisiune cântărețul de muzică populară Ovidiu Purdea Someș, iar invitată era îndrăgita solistă de muzică populară bihoreanca Florica Bradu. Ovidiu Purdea Someș este un desăvârșit realizator și poet, care-și cunoștea foarte bine invitata.
Din vorbă-n vorbă, realizatorul a descusut-o pe Florica Bradu, fără a face economie de epitete. La întrebarea cum s-a apropiat de folclor, ea fiind și autoarea unei cărți recente – culegere de cântece și obiceiuri de prin Crișana -, Florica Bradu a povestit cum cânta încă din vremea liceului, cum a urmat facultatea de filologie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, unde-a avut norocul unui profesor împătimit de folclor, Dumitru Pop, apoi cât a ajutat-o pasiunea pentru cântecul popular a socrului ei, Bradu, tatăl viitorului ei soț – dramaturgul Mircea Bradu, director al Teatrului dramatic de stat din Oradea – cu care are trei fete cochete și realizate profesional.
La un moment dat, Ovidiu Purdea Someș o gratulează cum că ar fi genială. „Nu, eu mi-am educat talentul, atâta cât am avut, genială a fost Maria Lătărețu, care nu a făcut școală ca mine.”
Modestă, cum îi stă foarte bine, Florica Bradu a mărturisit geniul gorjencei Maria Lătărețu. Și am căzut pe gânduri. Noi, gorjenii, de ce nu am făcut destul pentru nemurirea Mariei Lătărețu? Mi-am dat seama că doar regretatul poet și omul de cultură plin de har – generosul Viorel Gîrbaciu rămâne de apreciat.
Grație Domniei Sale, din perioada directoratului la Școala Populară de Artă Târgu Jiu, s-a înființat – mai exact Viorel Gîrbaciu a pus piatra de temelie – Ansamblul folcloric „Maria Lătărețu”, care trag nădejde că va dura și-i va nemuri numele glorios al genialei interprete Maria Lătărețu. Cea supranumită, pe drept cuvânt, Privighetoarea Gorjului și, uneori, chiar Privighetoarea Nepereche a Gorjului.
Despre drama artistei Maria Lătărețu și viața ei poate fi subiectul unui roman. Până atunci, eu doar atrag atenția că marea artistă Maria Lătărețu merită cu prisosință mai multă atenție și apreciere din partea noastră. A celor care-am mai apucat-o în dramatica sa viață.
Eu, unul, îmi propun să mă documentez mai mult și să revin, cât de des voi putea, asupra vieții aceleia care ne-a lăsat o sumedenie de cântece inegalabile, precum ”Mai ții minte, măi dragă Marie”, ce face parte din colecția ”Vă las cântecele mele”.
ION PREDOȘANU

P.S. O lacrimă și-o floare în memoria genialei interprete Maria Lătărețu fac mai mult decât o pierdere de vreme cu scandalurile din lumea politică! (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.