Motto: „Făgăduim după speranțele noastre și ne ținem făgăduiala potrivit temerilor noastre.” – La Rochefoucauld
Criza politică și guvernamentală ne-au pus în situația ingrată de a nu avea Bugetul de stat pe anul 2022, depus în Parlament pe data de 15 noiembrie trecut. Am încredere în ministrul Finanțelor Publice, Adrian Câciu dar, la haosul pe care l-a găsit în gestionarea banilor publici, îi este cumplit de greu să încropească, cu profesionalismul ce-l caracterizează, măcar o primă schiță de Buget pe 2022. Ce-i drept, nu au intrat încă zilele-n sac, Proiectul Legii Bugetului de stat pe 2022 mai poate fi depus și astăzi și luni, spre a putea fi dezbătut, votat și promulgat până înainte de Crăciun. Adică, în zilele de 23-24 decembrie.
BUGET NU, PROMISIUNI DA! Nu avem cum să comentăm, în niciun fel, viitorul Buget pe 2022. Numai că acesta nu are cum să fie unul care să satisfacă măcar o parte dintre promisiunile principalului partid care are ministerele importante cu impact social. Și mă refer aici la Partidul Social Democrat.
Într-o ședință a Guvernului Ciucă, ținută miercuri, s-a aprobat, prin ordonanță de urgență, o creștere a pensiilor – mai exact a punctului de pensie – cu 10%, care abia acoperă rebela inflație datorată scumpirilor de nepotolit de pe piața liberă.
Iar scumpirile se simt la majoritatea produselor – alimentare și nealimentare -, datorate în special liberalizărilor fără noimă a tarifelor la curentul electric și gaze naturale. Aceleași guverne – primul, minoritar PNL, condus de nepriceputul Orban Ludovic și al doilea, de coaliție a Dreptei Austerității, cu incapabilul prim-ministru marionetă a multinaționalelor, Florin Cîțu – nu au pregătit de niciun fel impactul liberalizărilor, fără să ia măsuri de protecție a populației.
Ceea ce s-a încropit în toamnă e Legea consumatorului vulnerabil, inițiată de Partidul Social Democrat, există și e promulgată, dar îi lipsesc normele de aplicare. Cum ar veni, noi o vedem și nu e!
CREȘTEREA PENSIILOR, CU ȚÂRÂITA. La pensiile bunicilor noștri se vor adăuga bani doar atâta cât să acopere, cum spuneam, inflația. Dar nu o vor duce mai bine, adică nu li se va ridica nivelul de trai. Doar la cei cu pensie minimă de 800 lei, acestea vor crește la 1.000 de lei, iar cei cu pensie până-n 1.600 de lei vor primi și un ajutor de 1.200 lei, spre a face față facturilor exagerat de mari!
SALARIILE, ÎNGHEȚATE. Majoritatea salariilor sunt și acum, dar și în 2022, înghețate. Repet, nu știm cum va fi Bugetul pe 2022 și există promisiunea că măcar la unii salariați din sistemul sanitar și la profesori vor mai exista ceva creșteri.
Și cam atâta despre multele promisiuni, ce vor fi sau nu onorate.
ION PREDOȘANU