Motto: „Toți se plâng de lipsa banilor, iar de lipsa minții – nimeni.”- Proverb evreiesc
Este limpede că Guvernul Ciucă nu dispune de bani suficienți încât să demareze ajutorarea populației nevoiașe și a elevilor din familii defavorizate cărora le tot promite, de mai bine de două lune acordarea unor vouchere. Culmea este că voucherele pentru persoane nu valorează decât 50 de euro, și aceștia s-ar acorda numai o singură dată la două luni până la sfârșitul anului 2022. 50 de euro pentru familiile vulnerabile (părinți, se înțelege!) înseamnă numai 4 lei pe zi. Cam cât ar costa un iaurt mic și gol, fără pâine!
PROMISIUNI AMÂNATE ȘI LA COPII. Iar 30 de euro lunar, atât cât li s-a promis copiilor săraci, cu burse sociale, înseamnă doar 5 lei pe zi pentru îmbrăcăminte (de fapt, numai o pereche de șosete, și acelea ieftine!). Alocațiile de stat pentru copii, după ce guvernanții au promis și cei de la Partidul Social Democrat și cei din pretinsul Partid Național Liberal, în fapt principalele partide din coaliția de guvernare, au atacat orice om decent care le spunea că acestea trebuie mărite gradual în vreme ce copiii – viitorul țării, cum ne place să spunem – sunt pe mai departe neglijați!
INDICELE ROBOR, DE NESTĂVILIT! În vremea asta, ROBOR a depășit 5%, iar ratele la creditele variabile de la bănci se vor dubla. În fapt, indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a crescut la 5,07%, de la 5,01% în ședința antreioară. Și toate acestea se întâmplă după ce, la începutul anului 2022, indicele ROBOR era de numai 3,02%!
Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătite la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale, pentru o perioadă de 12 luni, a atins 5,27%, în creștere de la 5,19% în ziua anterioară.
După cum se știe, ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele, în lei.
Evoluția ROBOR este influențată de mai mulți factori, dintre care cei mai importanți se referă la politica monetară a Băncii Naționale a României (BNR), lichiditatea de pe piață, inflația și politica fiscală.
SOLICITARE CĂTRE COMISIA EUROPEANĂ! Adrian Câciu, ministrul Finanțelor Publice, a cerut ajutor suplimentar de la Comisia Europeană pentru a gestiona efectele războiului declanșat de Rusia în Ucraina.
Astfel, ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a semnat, alături de colegii miniștri din alte state membre ale Uniunii Europene, scrisoarea oficială adresată Comisiei Europene prin care aceștia cer ajutor suplimentar pentru a gestiona situația creată, și mai ales efectele ei, de războiul declanșat de Rusia în Ucraina și care va fi de durată. „Este un demers legitim!”, afirmă, pe bună dreptate, ministrul Adrian Câciu.
El precizează că a cerut Comisiei Europene flexibilitate în bugetul multianual pentru a transfera fonduri suplimentare statelor membre care se confruntă cu cel mai mare aflux de refugiați ucraineni.
ION PREDOȘANU