Motto: „A fi tu însuți, într-o lume care caută în mod constant să te facă altcineva, este cea mai mare realizare .” – Ralph Waldo Emerson
Chiar dacă joi am sărbătorit Întâmpinarea Domnului, adică intrarea pruncului Iisus Hristos în Biserică, am obligația să muncesc aproape zilnic și aștern aceste simple note. Suntem pe timp de criză și lumea de dreapta s-a repezit să-l atace pe Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat și Președinte al Camerei Deputaților, din pricină că el a lansat în spațiul public intenția de a introduce, după ce va fi Prim-ministru al României, o taxă de solidaritate, adică doar un 1% din profitul marilor companii, care să revină țării unde acestea și-au făcut și își realizează în continuare profiturile.
Acestei taxe, impusă și de Uniunea Europeană, i s-a spus Taxa lui Ciolacu. Deși mai e mult până departe, în special unii lideri ai pretinsului PNL se pun de-a curmezișul ca nu cumva să fie impozitate companiile străine.
PROFIT ISTORIC AL OMV PETROM. La această companie austriacă ține foarte mult Virgil Popescu, ministrul Energiei, apropitat a peste zece benzinării de la OMV Petrom, împreună cu soția domniei sale, ce lucrează la sediul central al firmei din Viena, cu activitate numai în România.
Însuși șeful OMV Petrom se laudă că firma pe care o conduce a înregistrat, în anul 2022, un profit istoric, de 10,3 miliarde de lei, cu 260% mai mare decât în anul 2021, cum ar veni de trei ori mai mare în plină criză! Totuși, OMV Petrom nu vrea să plătească taxa de solidaritate și susține că profitul său este sub 75%, atâta cât prevede o proastă OUG românescă sută la sută.
PNL FUGE DE DEZBATERE. Cum spuneam, vreo câțiva pretinși liberali încearcă să desființeze Taxa lui Ciolacu, deși aceasta încă nici nu s-a născut. Deocamdată, e la nivel de propunere. Președintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a declarat că își dorește ca în coaliție să existe discuții, nu poziționări și ambiții”, precizând că: „Prioritare la acest moment sunt jaloanele din PNRR. Cred că cu toții, atât eu, cât și Nicolae Ciucă, și colegii noștri din PSD și PNL și UDMR ne dorim un guvern eficient. Atunci e normal să avem niște discuții punctuale despre o evaluare a miniștrilor și performanțele unor miniștri unde lucrurile au mers în direcția corectă și așteptată și unde au funcționat”.
ROMÂNIA STĂ PROST CU DEMOCRAȚIA. Potrivit indexului anunțat de reputata publicație The Economist, „România este pe ultimul loc la capitolul democrație!” Conform indexului anual al democrațiilor, realizat de The Economist, România are o democrație deficitară și se află pe ultimul loc în uniunea Europeană la acest capitol. Astfel, România nu este doar pe ultimul loc în rândul țărilor Uniunii Europene la capitolul democrație, dar și pe locul 62 în lume, cu un scor/indice de 6,45, potrivit The Economist.
Rusia a înregistrat cel mai mare declin democratic din lume, coborând 22 de locuri în clasament până pe locul 146!
PROFESORII, CEL MAI PROST PLĂTIȚI. Salariile învățătorilor și profesorilor vor crește între 3%-8,5% pentru luna ianuarie 2023 și cu 10% cel al personalului nedidactic, potrivit unor surse de pe edupedu.ro. Totodată, reamintim că ministrul Educației, Ligia Deca, anunța, la sfârșitul anului trecut, creșteri salariale de până la 24% în anul 2023 pentru tot personalul din școli. Un protest de amploare al sindicatelor din educație a avut loc pe 1 februarie 2023. Dacă dialogul cu guvernanții nu va avea succes, sindicatele din educație vor trece la grevă generală!
ION PREDOȘANU