Motto: „Norii negri nu întunecă curcubeul, ci-l arată și mai bine.” – Lucian Blaga
Prețurile cresc fără oprire, deocamdată, la mai toate produsele. Și atâta vreme cât nu se rezolvă situația prețurilor la combustibili – inclusiv acei amărâți de 50 de bani la litru fiind incerți – prețurile la produsele alimentare de bază, ca și ale produselor industriale, majoritatea din import, nu sunt șanse ca buzunarul românului să fie protejat în vreun fel.
GAURĂ ÎN BUGETUL UE!? Cică ar exista o gaură neagră de 55 de miliarde de euro în bugetul Uniunii Europene, iar România s-ar afla pe o listă neagră. Statele membre ale Uniunii Europene trebuie să aplice pe deplin și în mod corespunzător regulile de mediu impuse de directivele europene, fără nicio întârziere, întrucât nerespectarea acestora costă 55 de miliarde de euro pe an, după cum a avertizat Comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevicius, cu ocazia prezentării celui de-al treilea raport al comisiei de specialitate privind punerea în aplicare a politicilor de mediu.
Documentul subliniază că există deja un deficit de investiții de până la 110 miliarde de euro pe an, în ceea ce privește sprijinirea tranziției ecologice și, deși au fost impuse standarde obligatorii pentru calitatea aerului, sunt state ce încă nu le respectă. Pe această listă neagră figurează, bineînțeles, și România, care, în ciuda avertismentelor repetate primite de la Bruxelles, nu s-a conformat, iar la sfârșitul anului trecut a fost trimisă în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).
În vreme ce UE a stabilit standarde obligatorii de calitatea aerului încă din 2015 pentru a combate poluarea, majoritatea populației din Europa este încă expusă la concentrații de poluanți atmosferici peste limitele stabilite de OMS. Astăzi, sunt în desfășurare proceduri de încălcare a dreptului comunitar împotriva a 18 state membre pentru că nu au implementat normele UE privind calitatea aerului, inclusiv sesizări ale CJUE împotriva României, Greciei, Maltei, Italiei și Austriei.
Marți s-a stabilit și salariul minim la nivelul Comisiei Europene, în vreme ce Guvernul Ciucă se opune și propunerii Partidului Social Democrat de creștere a salariului minim brut, de la 2.550 de lei la 3.000 de lei, începând cu 1 ianuarie 2023. Așa că ne așteptăm la o nouă Directivă a Uniunii Europene privind salariul minim.
AJUTOR DE STAT PENTRU ÎNTREPRINDERI. Aprobarea ajutorului de stat în valoare de 1,5 miliarde de euro face posibilă sprijinirea întreprinderilor din sectoare și subsectoare expuse unui risc de relocare, ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în prețul energiei electrice, afirmă prim-ministrul Nicolae Ciucă.
IARNĂ CUMPLITĂ. Se anunță o iarnă lungă și friguroasă, nu numai pentru că ar urma să fie frig afară, ci mai ales în case.
Elveția a anunțat că-i va condamna la închisoare pe cei care vor fi prinși cu mai mult de 19 grade Celsius în locuință. Premierul României, Nicolae Ciucă, a declarat, la rândul său, că s-ar putea impune sancțiuni pentru românii care fac risipă de energie, pe modelul Elveției și al Uniunii Europene. Executivul a discutat și despre posibilitatea unor recompense pentru cei care fac economie la curent electric și la gaze.
ION PREDOȘANU
P.S. Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și viceprim –ministru al Guvernului României, din partea Partidului Social Democrat, s-a exprimat despre Nicolae Ciucă, prim-ministru al României și președinte al pretinsului Partid Național Liberal, că: „Mă așteptam să se delimiteze de scandările tinerilor liberali”. (Ion Predoșanu)