Ca la noi, la nimeni – Criza energetică, criza alimentară!

717

Motto: „Scopul este să protejăm consumatorul vulnerabil și să luăm măsuri ca economia să nu fie afectată.” – Prim-ministrul Nicolae Ciucă (Despre măsurile în criza energetică)

Criza energetică încă face ravagii. Deocamdată, s-au luat niscaiva măsuri pentru atenuarea efectelor ei la consumatorul vulnerabil și la firme, doar pentru lunile februarie și martie. Prim-ministrul Nicolae Ciucă speră ca săptămâna viitoare să găsească soluții și pentru criza energetică de la 1 aprilie. Atât Partidul Social Democrat, cât și Comisarul European pentru Energie recomandă reglementarea pieței interne în domeniul energiei. Cum o nenorocire nu vine niciodată singură, din păcate, în majoritatea țării a fost o iarnă secetoasă – fără zăpada care să protejeze grâul și să-l ajute să înfrățească, iar în sudul țării chiar e în pericol să-l facă să dispară. Până pe 15 martie, nu sunt șanse de precipitații, iar de atunci încolo suntem la mila Domnului!
CRIZA ÎNGRĂȘĂMINTELOR. Cum bine se știe, criza energetică a afectat și compania AZOMUREȘ, care producea 50% din îngrășămintele folosite în agricultura României. Cum bine zicea managerul general al AZOMUREȘ, dacă astăzi este criză energetică, atunci mâine va fi criză alimentară. Cauzată, cum spuneam, din pricina secetei, dar și a creșterii prețurilor la îngrășămintele chimice care vor trebui importate. Evident, la prețuri cu mult mai mari!
Fermierii se plâng că, fără ajutor de la stat, vor dispărea curând. Criza energetică este însoțită și de o cumplită criză a îngrășămintelor, dar și de creșterea alarmantă a prețurilor combustibililor, în special al motorinei.
Prea multele lovituri de grație primite de fermieri conduc la o iminentă criză alimentară anunțată din toate părțile.
AVERTISMENT DUREROS. Din pricina multor crize amintite mai sus, jumătate dintr-un domeniu economic extrem de important – agricultura și industria alimentară – riscă falimentul în acest an cumplit – 2022!
Ungaria se confruntă deja cu o criză alimentară, așa că Guvernul Ciucă va trebui să acționeze serios, poate se vor putea accesa și fonduri europene, nu știu dacă sunt prevăzute în PNRR, dar agricultura moare dacă nu va fi subvenționată.
VAL DE SCUMPIRI, LA ALIMENTE. Inflația a ajuns la 8,4% în ianuarie și se preconizează că va depăși 10% până la sfârșitul anului. Prețurile produselor de bază sunt mult prea mari pentru buzunarele românilor.
În 2021, acestea au crescut cu 5,5% față de 2020, numai în luna ianuarie 2022 majorându-se cu 1,5%, față de luna precedentă. Mâncarea s-a scumpit cu 7,2%, produsele nealimentare cu 19,2%, iar serviciile cu 5,6%, costul cartofilor s-a scumpit cu 25%, carnea cu 25%, laptele cu 4,6%, ouăle cu 8%. Carburanții la pompă au crescut și ei cu 25%, în ianuarie 2022, față de aceeași lună din 2021. Electricitatea a fost mai ieftină datorită plafonării prețurilor.
ION PREDOȘANU

P.S. CIUDĂȚENII CU PNRR-UL LA USR-IȘTI! Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a trimis Corpul de Control să ancheteze situația generată de un fost secretar de stat din perioada ministeriatului USR-istei Ioana Mihăilă, care secretar de stat a stabilit în PNRR o consultanță de 25 milioane de euro pentru o Agenție de Investiții în Sănătate care cheltuia numai 5 milioane de euro. Respectiva secretar de stat provenea de la Banca Europeană de Investiții și acum s-a dus iar la post! Mai ales că acea consultanță de 25 de milioane de euro va fi încasată tot de BEI! (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.