Motto: „Dimensiunea spirituală a Crăciunului, sufocată de comerț și gastronomie”.
Valeriu Butulescu
De astăzi am intrat în săptămâna premergătoare Sărbătorii Crăciunului, adică a celebrării Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos. Nu-mi propun să povestesc tradițiile și obiceiurile din copilărie, dar trebuie să recunosc că acestea nu au dispărut în totalitate, chiar dacă vremea și vremurile s-au schimbat. Și nu totdeauna în bine, după cum și singuri vă dați seama, stimați cititori ai publicației de suflet a domniilor voastre – Gorjeanul.
IGNATUL, DE DOUĂ ORI. De mai multă vreme, numărul gospodarilor care mai izbutesc să crească un porc s-a împuținat dramatic. După obiceiul strămoșesc, Ignatul – ziua sacrificării porcului, mă refer la aceia care au reușit să nu-l taie de pe listă – ar fi marți, adică exact mâine.
Și totuși, cei mai mulți dintre cei care au mai crescut câte un porc prin bătătură au ales ca ziua de Ignat să fie sâmbăta trecută. Mai ales că sâmbăta este o zi liberă pentru aceia care mai au încă un loc de muncă, iar cei care locuiesc la oraș și-au putut face timp pentru a merge acasă – acolo unde mai trăiesc părinții și bunicii lor – și, în plus, tot în trecuta sâmbătă îi mai puteau ajuta vecinii la tăierea porcului.
Dar să lăsăm Ignatul programat sâmbăta trecută, întrucât și marți va mai fi o zi, adevăratul Ignat, când vor mai fi sacrificați și alți porci. Nu-i vorbă că, tăind porcii mai repede, gospodarii și-au luat o grijă și mai fac și niscaiva economii.
Că se taie mai puțini porci decât mai anii trecuți o dovedește și faptul că, în piețele marilor orașe, prețul unui kilogram de șorici a ajuns la imensa sumă de 120 de lei! Și nu doar din pricina inflației care-a ajuns în luna noiembrie la 16,8%!
Ca unul care-am bătut piețele și zilele trecute, pot spune că doar prețul bradului nu a crescut față de anul trecut. Numai că păcătoasa inflație îl afectează și pe Moș Crăciun, care va avea sacul cu cadouri ceva mai gol decât anul trecut.
Dar, atenție mare, „ofertele promoționale”, o invenție mai nouă a comercianților, au ajun să fie o adevărată păcăleală și multe dintre produse ar putea fi expirate.
&
OASPEȚI DE SEAMĂ, LA COTROCENI. Tot sâmbăta trecută, la Palatul Cotroceni, a avut loc un eveniment important cu participare internațională. Ca gazdă, Președintele Klaus Iohannis, și Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, pe bună dreptate, au lăudat parteneriatul, semnat acolo, în domeniul energiei verzi.
DOCUMENT CRUCIAL ȘI AMBIȚIOS. Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, sâmbătă, că acordul semnat la București este un document „crucial” și „ambițios”, care va aduce o contribuție serioasă la întărirea securității energetice europene și va contribui la creșterea cooperării în regiune.
Președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, premierul Georgiei, Irakli Garibashvili, premierul României, Nicolae Ciucă, și premierul Ungariei, Orban Viktor, au semnat Acordul privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi.
La eveniment a participat și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
La finalul semnării acordului, Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a afirmat: „România este angajată să investească în producția energiei și îmn infrastructura energetică”, ceea ce „răspunde unei nevoi urgente de a spori ponderea energiei verzi și securitatea energetică”, evident, a celor patru state semnatare.
ION PREDOȘANU