Motto: „…războiul este masacrul oamenilor care nu se cunosc, în avantajul oamenilor care se cunosc dar care nu se vor masacra” – Paul Valery
Cum astăzi, întreaga creștinătate sărbătorește Buna Vestire, ne permitem să preluăm câteva informații de pe Wikipedia despre importanța acestei zile. În tradiția ortodoxă, mai este numită Blagoveștenie, fiind o sărbătoare creștină celebrată în data de 25 martie, în amintirea momentului când Arhanghelul Gavriil îi vestește Fecioarei Maria că-l va naște pe Iisus din Nazaret.
Cei mai mulți creștini țin această sărbătoare a Bunei Vestiri pe data de 25 martie, cum spuneam, cu nouă luni înainte de Crăciun, când este sărbătorită Nașterea lui Iisus (Crăciunul, din latină, incarnatione). Conform Evangheliei după Luca 1:26, Buna Vestire a avut loc în a șasea lună” a sarcinii Elisabetei, mama lui Ioan Botezătorul.
Atât tradiția catolică, cât și cea ortodoxă localizează Buna Vestire în Nazaret, dar locul exact diferă. În tradiția catolică punctul de referință este marcat de Bazilica Bunei Vestiri, iar în tradiția ortodoxă de biserica grecească a Bunei Vestiri.
Buna Vestire reprezintă o temă fundamentală în arta creștină în general, mai ales în arta mariană a bisericii catolice, în special în timpul Evului Mediu și al Renașterii.
Ziua de miercuri a fost una extrem de importantă prin cele trei evenimente majore ce au avut loc la Bruxelles. Și, conform unor surse, la toate s-au luat decizii majore pentru sprijinirea Ucrainei în eroicul ei efort de a respinge cumplitul invadator – Armata Roșie a Federației Ruse, trimisă să distrugă orașe ucrainene pe care le-a transformat în cenușă, omorând civili și pe mulți luându-i prizonieri spre a-i deporta!
Oricum, Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la cele trei importante reuniuni a dat greutate măsurilor luate pentru înăsprirea sancțiunilor economice și finaciar-bancare împotriva Federației Ruse, cundusă de „Criminalul”(după cum la caracterizat președintele Biden!) Vladimir Putin.
Teroarea declanșată de Putin, numit ba Micul Stalin sau chiar Hitler!, nu i-a înspăimântat pe vitejii și luptătorii eroi ai Uicrainei, care fac față fioroasei Armate a lui Putin.
În acest context sumbru, cu siguranță, România a primit vești bune și încurajări de la Bruxelles. Mai precis, prin deciziile summitului NATO, summitului G7 și al reuniunii Consiliului Europei, la ultimul participând și Preș. Klaus Werner Iohannis, dar și Prim-ministrul Nicolae Ciucă. Iar premierul a acordat și un interviu publicației americane Time, în care se confirmă „Legăturile strânse ale lui Ciucă cu armata americană și care s-au dovedit a fi „inestimabile.”
România este membru NATO din 2004, aderând la Uniunea Europeană trei ani mai târziu, iar țara noastră primește mii de trupe din partea țărilor membre ale alianței, inclusiv din SUA, Franța, Belgia și Portugalia. Pe lângă faptul că are cea mai lungă graniță terestră cu Ucraina, mai mare decât a oricărui stat NATO, România are o graniță maritimă de facto cu Rusia, de la anexarea Peninsulei Crimeea, în 2004.
Ca atare, rolul României a crescut în ceea ce privește apărarea colectivă a regiunii Mării Negre a Flancului Estic al NATO și a întregului spațiu euro-atlantic, relatează publicația americană Time.
ION PREDOȘANU