Motto: „Din ultimele discuții cu sindicatele s-a desprins un posibil 20%, care să și arate semnul de respect pe care-l avem pentru profesia didactică. S-au discutat mai multe variante de etapizare”. – Ligia Deca, ministrul Educației, despre salariile profesorilor
Am renunțat la căutarea unui motto adecvat subiectului legat de creșterea salariilor profesorilor din învățământul preuniversitar, cu precădere, citând o declarație a ministrului Educației, Ligia Deca, pare-mi-se inginer naval de profesie dar care n-a predat niciodată la catedră.
Cu mai multă vreme în urmă, la discuțiile dintre guvernanți și reprezentanții sindicatelor din învățământul preuniversitar, s-a lansat ca o măsură agreată de ambele părți mărirea retribuțiilor personalului din învățământul preuniversitar – didactic și nedidactic – cu 40%.
DASCĂLII, APARENT MULȚUMIȚI, DAR CU LACRIMI PE OBRAZ. Toată lumea părea mulțumită, chiar dacă dascălii ascundeau și lacrimi pe obraz, și se aștepta creionarea acelei înțelegeri în Bugetul de stat pe anul 2024. Unul de austeritate, dată fiind situația gravă din domeniul finanțelor, unde s-a descoperit o gaură în Bugetul pe anul 2023, care-a tot crescut și de care iată-ne că nu mai scăpăm. Încât deficitul bugetar a crescut spre 57 miliarde de euro. S-au luat unele măsuri: reducerea cheltuielilor bugetare sau diminuarea cheltuielilor publice ale fiecărui minister în parte cu cel puțin 10%, dar și altele.
HAOS LA MINISTERUL FINANȚELOR PUBLICE. Sunt multe luni de zile de când altădată apreciatul ministru Marcel Boloș nu mai știe pe unde să scoată cămașa. Ne spune că trudește și ziua, și noaptea, ca să găsească soluții pentru a găsi banii de care are nevoie. Ne-a mai speriat și că lucrează cu demisia pe masă. L-au criticat și pretinșii liberali, pe motiv că ar fi luat unele măsuri de sorginte social-democrată. Ba l-au mai criticat și unii lideri ai Partidului Social Democrat, deși eu cred că Marcel Boloș este de bună credință. S-ar părea că, din pricina lipsei banilor, haosul a cuprins cam tot Guvernul. Mărirea lefurilor cu 40% în învățământul preuniversitar nu se poate face, din cauza motivului știut de toată suflarea românească. România traversează o criză, războiul de la graniță – prin invadarea Ucrainei de către agresorul Federația Rusă – a lăsat urme șia supra economiei țării noastre.
ACTE CE SE BAT CAP ÎN CAP! Miercuri, ca și cum s-ar juca alba-neagra cu salariile profesorilor, un document afirma că de la 1 ianuarie vor crește salariile din învățământul preuniversitar cu 8%, de la 1 ianuarie 2024, și cu 7% de la 1 septembrie. În realitate, la ultimele anunțuri se vorbise de o creștere cu 13% de la 1 ianuarie 2024 și cu 7% de la 1 august. S-au efectuat corecturile necesare la cele două acte emise de același minister al Finanțelor Publice, dar impresia generală este aceea că avem de-a face cu o adevărată harababură.
ION PREDOȘANU