Constantin Bălăşoiu, fostul “general” al Complexului Energetic Oltenia (CEO) a importat din Dolj, la unitatea cu sediul în Turceni, în cele patru luni de activitate, numai “profesionişti”. Dovadă este şi numirea în vara acestui an la CEO a actualei şefe a Departamentului Juridic al CEO, Daniela Şerban. Adusă de Bălăşoiu de la Işalniţa, Şerban este însă o absolventă de nota 6.00 a unei Facultăţii de Drept particulare. Mai mult, pregătirea juristei şefe a CEO s-a făcut după ce anterior, Şerban a fost, timp de opt ani, un simplu strungar la Atelierul Mecanic al GPEET Işalniţa. Bun executant însă, Daniela Şerban a promovat, în ciuda CV-ului deloc impresionant, ajungând să conducă de la Gorj o armată de jurişti cu o pregătire didactică şi profesională care o întrece cu mult pe a sa.
Juriştii Complexului Energetic Oltenia sunt mulţi iar unii slab pregătiţi, dovadă contractele încheiate în ultimii ani de conducerea actualelor sucursale, cu firme de avocatură plătite generos pentru a salva, juridic, unităţile la procesele de anvergură. Printre aceştia se află însă destui jurişti a căror pregătire profesională nu poate fi negată, dar în lipsa unei afinităţi politice aceştia au rămas în umbră în ceea ce priveşte promovarea pe un post de conducere. Din acest motiv, juriştii CEO, unii buni şi alţii slabi, au ajuns să fie conduşi de o juristă, importată politic de la Craiova, de fosta conducere a CEO, nu pentru motivul că la unităţile din Gorj nu s-ar fi aflat oameni de valoare ci pentru că la Dolj existau unii pregătiţi să percuteze fără să comenteze. Aşa considerăm atât noi cât şi mulţi dintre subordonaţii Danielei Şerban că ar fi promovat noua şefă a juriştilor din CEO în funcţia de şef al Departamentului Juridic al Complexului Energetic Oltenia. Asta şi pentru că propriul CV al juristei-şefe nu prea oglindeşte o experienţă profesională de nota zece a respectivei, dimpotrivă, dar şi pentru că fosta conducere a CEO nu şi-a pierdut timpul cu explicaţii publice privind promovarea propriilor oameni de la Dolj, la Gorj.
Facultate la “Spiru” şi licenţă la Sibiu
De altfel, în CV-ul Danielei Şerban se arată că jurista-şefă a CEO şi-a făcut studiile de drept la Universitatea “Spiru Haret”, instituţie de învăţământ superior privată, între anii 1992-1996. Pentru că facultatea din capitală nu era acreditată, Şerban a fost obligată să îşi susţină licenţa la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, unde aceasta a promovat cu nota 6.00, adică a fost la limită să nu îşi ia licenţa. Cu toate acestea, Şerban ajunge să conducă în 2012 juriştii din tot CEO, consilieri juridici care nu se pot “lăuda” cu experienţe similare şi nici cu note la fel. De altfel, juriştii CEO nu au fost, cum i s-a întâmplat Danielei Şerban, timp de aproape un deceniu strugar şi nici alţi trei ani “primitor-distribuitor marfă la Departamentul Aprovizionare” de la Işalniţa.
23 de ani de experienţă!
De altfel, Şerban pare că a uitat meseriile avute în ultimii ani, ea trecându-şi în CV faptul că are “23 de ani experienţă în cadrul instituţiei” adică a fostului Complex Energetic Craiova, la capitolul experienţă actuala juristă-şefă trecând şi cei 11 ani în care era un simplu muncitor în cadrul unităţii.
Ce a făcut Şerban în ultimele luni?!
Deoarece încă ocupă funcţia unde a fost cocoţată de Bălăşoiu, trecând evaluarea făcută de conducerea CEO, ne întrebăm şi aşteptăm să primim un răspuns de la şefii CEO, ce a prestat Daniela Şerban în ultimele patru luni de activitate, în ce procese a reprezentat noua structură energetică şi care sunt meritele deosebite care o menţin pe post. Ne permitem să mai întrebăm şefii CEO dacă în cadrul sucursalelor Complexului se mai găsesc oameni pregătiţi să ocupe funcţia juristei-şefe importate pe motive necunoscute de Bălăşoiu de la Işalniţa la Turceni? Asta, evident, în lipsa punctului de vedere al Danielei Şerban, pe care îl aşteptăm însă, alăturat celui al şefilor CEO.
Anamaria Stoica