Localnicii din două sate ale comunei Slivilești au mari probleme în alimentarea cu apă potabilă, deși, unii dintre ei, au ajuns să aibă în curte și câte două robinete de la două rețele diferite de apă. Unul este de la rețeaua publică, iar celălalt de la fântânile proprii, dar chiar și așa oamenii tot sunt nevoiți să cumpere apă de la magazinele din Motru sau să își facă plinul la diverse izvoare din Meriș, Mehedinți, pentru a nu suferi de sete. Necazurile lor sunt generate de faptul că pânza freatică a fost afectată de exploatarea minieră din zonă. Asta face ca apa din fântâni să fie “sălcie”, iar la rețeaua de alimentare a satului să nu mai curgă nici un strop pentru că autoritățile știu că nu pot livra apă potabilă.
“Am ales varianta de a ne duce la Motru și să ne cumpărăm de acolo apă îmbuteliată pentru că nu avem apă potabilă. E scump, e adevărat, dar ce să facem, să ne îmbolnăvim? Nu ne bagă nimeni în seamă. Astă iarnă apa din fântână mirosea a motorină, că ne era frică să nu ia cumva foc. O folosim doar pentru păsări. O scoatem din fântână cu un hidrofor, dar lângă robinetul nostru avem și robinetul de la rețeaua publică. Pe rețeaua asta nu curge însă apă, dar dacă ne-au pus să îl punem în curte, îl ținem, ce să facem?”, spune o localnică, primarul Sorin Bucurescu confirmând faptul că oamenii din Miculești și Știucani au mari probleme în alimentarea cu apă.
“Sunt nenumărate sesizări pe care le-am primit în ultima vreme de la localnicii din cele două sate. Oamenii au venit și au depus plângeri și în scris, dar m-au sesizat și verbal. Nu îi putem însă ajuta prea mult pentru că problemele sunt generate de cei din minerit. Exploatările de cărbune s-au făcut la o adâncime prea mare și a fost afectată pânza freatică. Am discutat cu dumnealor, dar nu prea avem ce face pentru zona aceea”, a explicat edilul, supărat și el pe situația în care se află oamenii.
Gelu Ionescu