Municipiul Târgu-Jiu a rămas fără o clădire, în care funcţionează o grădiniţă. Totul din cauza superficialităţii magistraţilor. Vorbim de una dintre cele mai vechi clădiri din Târgu-Jiu, intrată în patrimoniul oraşului prin testament de la proprietari. Un număr atribuit imobilului, schimbat de trei ori în decurs de 70 de ani, a fost suficient, în opinia judecătorilor, pentru a atribui lejer o clădire unor persoane care nu au niciun drept asupra ei. În zadar a încercat Primăria Târgu-Jiu să demonstreze furtul imobilului, în noiembrie 2011, judecătorii Curţii de Apel din Craiova decid irevocabil să restituie clădirea în natură unor persoane care nu sunt proprietare.
Istoria clădirii cu terenul aferent de 1100 de m.p., în care funcţionează Grădiniţa de copii nr. 15 din Targu-Jiu, din strada 11 iunie, începe în 1932. Atunci, clădirea şi terenul aparţineau familiei Ana şi Barbu Teianu. Din 1932 şi până astăzi, imobilul a avut pe rând, numerele 55, 75 şi 87. În 1944, în luna mai, după decesul Anei Teianu, proprietatea acesteia a fost transmisă Primăriei municipiului Târgu-Jiu, prin testament. De la preluarea de către Primărie, construcţiile au fost folosite pentru Centrul de Copii Orfani, în folosinţa Asociaţiei Patriotice, rămânând în continuare ca şi chiriaşi soţii Becu. Un an mai târziu, soţii Becu se sinucid, iar din acel moment clădirea nu a mai avut chiriaşi. De atunci şi până în prezent, în această construcţie a fost înfiinţată grădiniţa.
Un număr cât o grădiniţă!
În urmă cu câţiva ani, pe adresa instanţei de judecată din Gorj apare o solicitare de restituire a acestui imobil, cerere venită din partea Nicoliţei Dumitriu, domiciliată în Focşani, ca şi moştenitoare a tatălui său, Nicolae Staicu. De aici începe nebunia, Primăria verifică documentele şi constată că, cei care revendică imobilul nu au niciun drept asupra acestei clădiri. În fapt, Nicolae Staicu deţinea două imobile, unul pe strada 11 Iunie, nr. 87, actual 101 şi pe Calea Severinului, nr. 11. Adresa din strada 11 Iunie coincide acum cu grădiniţa, asta pentru că din 1932, străzile şi numerele din Târgu-Jiu suferiseră modificări, astfel încât fostul imobil nr. 87 devine acum 101. În 1996, ambele imobile sunt revendicate de proprietar şi vândute ulterior. Cel din strada 11 Iunie nr. 87, actual 101, este vândut omului de afaceri Pera din Târgu-Jiu. Coincidenţa de adresă, deşi modificată de 3 ori, i-a determinat pe judecătorii Curţii de Apel din Craiova să restituie în natură grădiniţa celor care au revendicat-o, deşi ei intraseră în proprietatea clădirii care le aparţinea şi apoi au vândut-o. Decizia judecătorilor este irevocabilă şi trebuie pusă în executare, asta în ciuda actelor pe care Primăria le-a depus la dosar. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu imobilul de pe Calea Severinului, şi el este vândut.
A mai încercat să înşele!
Modalitatea de obţinere a acestei clădiri nu este întâmplătoare. Aceeaşi femeie cere în instanţă în 1996 să-i fie restituit imobilul de pe strada Calea Severinului nr. 11, unde acum funcţionează câteva cabinete medicale, deci alt imobil al altor proprietari, doar că judecătorii se prind de învârteala făcută şi îi resping cererea de restituire, constatând că imobilul a fost vândut chiar de proprietari.
Primăria face plângere la CSM
Pentru a se îndrepta eroarea judecătorilor şi pentru a anula hotărârea judecătorească, reprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu vor depune plângere la Consiliul Superior al Magistraturii şi la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a se constata cum a fost furată grădiniţa din patrimoniul Târgu-Jiului cu ajutorul judecătorilor.
Gabriela Mladin