Procurorii care îi cercetează pe cei cinci actuali și foști funcționari din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj pentru fraudă informatică, fals informatic şi abuz în serviciu au contestat decizia Judecătoriei Târgu-Jiu, după ce instanța a respins propunerea de arestare preventivă. ”Respinge propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Motru. Dispune luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpaţi”, au stabilit magistrații. Verdictul va fi stabilit mâine. Fostul director executiv al instituției, Ion Târlea și patru consilieri superiori, Diana Albici, Marius Daniel Merfu, Agneta Neagotă și Nicoleta Bobic, vor afla la ora 12.00 dacă judecătorii de la Tribunalul Gorj vor înlocui măsura Judecătoriei Motru. Faptele ar fi fost descoperite după ce Damian Horcea, fostul şef al biroului AJOFM Târgu-Jiu, s-a sinucis, în anul 2012. Cele cinci persoane au fost reținute miercuri pentru o perioadă de 24 ore, a doua zi fiind eliberate.
Anchetatorii susțin că infracțiunile ar fi fost comise în perioada 2002 – 2012, când suspecţii au întocmit în fals 140 de dosare de șomaj. ”În perioada 2002-2012 au introdus în aplicația informatică a agenției date nereale privind condițiile de obținere a indemnizațiilor de șomaj, pentru mai multe persoane, creând o aparență de legalitate a datelor introduse, care a avut drept consecință juridică acordarea acestor indemnizații și însușirea lor de către unii dintre angajați. Prejudiciul efectiv cauzat agenției este în sumă de 607.246 de lei, reprezentând indemnizații de șomaj, în sumă de 473.544 de lei și contribuții sociale aferente acestor obligații, în cuantum de 133.702 lei”, a precizat Constantin Stică Costescu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Motru.
În urma reținerilor, Agenția Locală Motru a fost închisă joi, întrucât cei doi consilieri erau singurii angajați. (L.F.)