Aflată în cel de-al doilea an de implementare a proiectului Europeans on the intercultural labour market (GRU-13- C-LP-376-GJ-RO), derulat în cadrul parteneriatului de învățare Grundtvig prin Programul „Învățare pe tot Parcursul Vieții” și cofinanțat din fonduri europene de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, Asociația SMART EDUCATIONAL PROJECTS a derulat în perioada octombrie 2014- februarie 2015 o serie importantă de activități.
Începând cu sfârșitul lunii octombrie, pe parcursul a aproape patru luni, trainerii din cadrul SMART EDUACTIONAL PROJECT au susținut activitățile de formare cu membrii grupului țintă. Acestea s-au desfășurat cu două grupe diferite, una formată din elevi ai Școlii Postliceale Sanitare din cadrul Colegiului Tehnic “Ion Mincu”, cealaltă având în majoritate ca membrii, masteranzi de la Universitatea “Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu.
În cadrul seminarelor și atelierelor de lucru la care au participat, cei 36 de cursanți au avut prilejul să realizeze documentele de angajare (CV, scrisoare de intenție) la standarde europene și, în egală măsură, au putut afla și exersa modul corect de prezentare la un interviu de angajare. De asemenea, cursanții au fost familiarizați cu site-ul EURES al Comisiei Europene, unde, prin crearea unui cont personal, au putut învăța cum să acceseze un loc de muncă dintr-o tară a Uniunii Europene. Împărtășind din experiența dobândită în cadrul parteneriatului internațional, trainerii le-au prezentat cursanților câteva aspecte legislative legate de munca și obiceiurile de muncă din diferite țări ale UE. În vederea atingerii unui alt obiectiv al proiectului ce vizează oferirea de exemple de bună practică pentru angajatorii locali, membrii echipei de proiect din cadrul Asociației Smart Educational Projects au participat în perioada 2-6 februarie la cea de-a patra întâlnire a partenerilor care a avut loc în Łódz, Polonia.
În cadrul primei părți a întâlnirii partenerii, Folkuniversitetet Kursverksamheten vid Lunds Universitetet (Suedia), Institute of Entrepreneurship Development (Grecia), Enaip Toscana Formazione e Lavoro (Italia), Studium Jezyka Polskiego dla Cudzoziemcow Uniwersytetu Lodzkiego (Polonia) și Asociatia Smart Educational Projects (Romania) au prezentat rapoartele cu privire la derularea seminarelor cu membrii grupului țintă și au stabilit sarcinile și termenele concrete pentru următoarea perioadă. Cea de-a doua parte a întâlnirii a oferit participanților prilejul de a cunoaște povestea unui emigrant francez care trăiește și muncește în Polonia. A doua zi din cadrul întâlnirii din Polonia a însemnat pentru participanți experiența cunoașterii în direct a unei colaborări de succes italiano-poloneze din cadrul fabricii Indesit din Łódz. A fost prilejul întâlnirii cu o situație din ce în ce mai frecventă la nivel european, aceea a muncii în context intercultural, la standarde internaționale. Următoarea perioadă rămasă până la finalizarea proiectului va fi dedicată în special diseminării experienței internaționale acumulate către angajatori, în vederea eficientizării managementului de personal.
Informaţiile furnizate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului, iar A.N.P.C.D.E.F.P şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conţinutul acestor informaţii.
Coordonator proiect, Peptan Anca