Plătesc 9 lei pe lună din 2004 şi consumă cât vor! – 80 de familii din Bîlteni nu au apometre pentru apa potabilă

589

Situaţie de râsul-plânsul în comuna Bîlteni! Peste 80 de familii din satul Cocoreni folosesc apă potabilă de peste zece ani încoace fără a avea montate apometre. Indiferent de consumul lunar de apă, contorizarea nu există, acele gospodării plătind către Primăria Bîlteni doar un tarif lunar de nici 9 lei.

În condiţiile în care preţurile la apa potabilă au fost majorate în ultima lună de către Serviciul Public de Gospodărire Comunală Locală (SPGCL) Bîlteni, de mai bine de zece ani de zile, peste 80 de gospodării din satul Cocoreni nu beneficiază de contorizarea apei potabile consumate lună de lună. Fie că îşi udă grădinile de două ori pe zi, fie că spală covoare, autoturisme ori execută alte activităţi gospodăreşti, 80 de familii din comuna Bîlteni plătesc către nou-înfiinţatul SPGCL doar suma de aproape 9 lei/lună. Primarii care s-au perindat în ultimele mandate pe la administraţia publică locală din Bîlteni s-au făcut că nu văd situaţia de la Cocoreni şi nici nu le-a păsat despre faptul că mii de cetăţeni din toate satele componente ale comunei achită lunar chiar şi peste 50 de lei pentru consumul de apă, având montate apometre de ani buni şi cu bani din propriile buzunare.

Montează apometre cu bani publici
Deoarece în ultima vreme cetăţenii buni-platnici din comuna Bîlteni au cerut socoteală autorităţilor locale cu privire la situaţiile gospodăriilor racordate la reţeaua de apă potabilă, însă fără a poseda apometre pentru contorizare, şefii din Primăria Bîlteni s-au sesizat şi pare că mişcă ceva. “Avem peste 80 de gospodării în zona satului Cocoreni care plătesc un tarif de «apă uşoară», sub 10 lei pe lună. Aceştia s-au racordat la sistemul de alimentare cu apă de ani buni, însă acei metri cubi de apă consumaţi lunar nu sunt înregistraţi. O să propunem o hotărâre, să intre în Consiliul Local şi poate le vom monta noi acele apometre. Suma pe care aceşti oameni o plătesc lunar este una mică, de aceea le convine să şi consume mai mult. Datorită acestor persoane, de multe ori, suferă un sat întreg”, a declarat la finele săptămânii trecute Nicolae Lungan, viceprimarul interimar al comunei Bîlteni.

“Fiecare primar a venit pentru voturi”
Contactat telefonic, ieri, şeful SPGCL Bîlteni, Dorel Drăghia, spune că pentru ieri după-amiază s-a programat o şedinţă cu familiile din Cocoreni ale căror consum la apă nu este înregistrat de ani de zile şi nici nu au apometre montate. “Azi, (n.r. ieri) avem întrunire cu cele 80 de familii. Vrem să le explicăm că nu mai pot consuma fără să-şi monteze apometre. Din 2004 e această situaţie. Fiecare primar care a venit în comună a venit pentru voturi. Din cauza secetei de anul acesta, unii nu au apă datorită acelora care consumă în neştire, care îşi udă grădinile şi au un consum excesiv de apă. Preţul lunar pe care îl plătesc aceştia este unul unic de aproape 9 lei. Astfel plătesc 9 lei şi consumă cât vor ei. Noi acum am înfiinţat acest serviciu, n-avem nicio vină. O să facem o hotărâre de Consiliu Local să-i obligăm să-şi monteze apometre. Eu nu aş fi de acord să le cumpere primăria. Situaţia aceasta de tarif unic fără apometre se înregistrează doar în zona satului Cocoreni şi fiecare se ceartă şi se acuză că fură apă. Totul este contorizat în restul comunei. Mai sunt câteva gospodării în satul Bîlteni însă care nu plătesc la noi apa pe care o consumă, ci plătesc direct la Compania de Apă Oltenia, cu ei au contracte. Noi am văzut asta în urma unei razii”, a declarat şeful SPGCL Bîlteni.

Tarif majorat în luna iulie
În vreme ce alţii consumă în neştire şi plătesc un tarif ilar, mii de persoane din comuna Bîlteni au contract cu SPGCL Bîlteni, furnizarea de apă potabilă făcându-se din conducta de transport Izvarna – Craiova. Dacă la începutul lunii trecute, localnicii din Bîlteni au semnat un contract pentru furnizarea de apă potabilă de 2,71 lei pe metru cub consumat, tot în cursul lunii trecute, aceştia au fost chemaţi din nou la SPGCL Bîlteni pentru a semna acte adiţionale care prevăd majorarea tarifului la 3,02 lei pe metru cub consumat.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.