Plasturii cu nicotină s-ar putea compensa

532

Gorjenii care vor să scape de viciul fumatului ar putea să-și cumpere compensat plasturi cu nicotină și alte medicamente compensate. Ministerul Sănătății intenționează să facă achiziție publică pentru aceste produse, începând de anul acesta.

Un proiect de ordin privind modificarea și completarea Normelor tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate publică pentru anii 2015 si 2016 a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății. Potrivit proiectului, Ministerul Sănătății va cumpăra, în 2016, prin achiziție publică centralizată, medicamentele necesare combaterii consumului de tutun. Printre acestea sunt si plasturii transdermici cu nicotină.
Noul proiect prevede asigurarea unor stocuri adecvate și continue de medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale și altele asemenea, necesare derulării programelor naționale de sănătate publică.

Fumatul interzis în spațiile publice
Reamintim faptul că, legea referitoare la interzicerea fumatului în toate spaţiile publice închise a fost votată de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu 164 de voturi „pentru” şi 20 „împotrivă”. Legea va intra în vigoare la 45 de zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial, după promulgarea sa de preşedintele Klaus Iohannis. Potrivit noilor prevederi fumatul va fi interzis total, printre altele, în cluburi, baruri, restaurante, în taxiuri, instituţii de învăţământ, spitale, precum şi la locurile de joacă pentru copii indiferent dacă acestea sunt în aer liber sau în spaţiu închis.
Legea antifumat interzice fumatul în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber. Interdicţia vizează, de asemenea, toate cluburile, barurile şi restaurantele.
Concret, nu se fumează în mijloacele de transport în comun, inclusiv taxiuri, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.
Fac excepţie celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă.

Locuri permise pentru fumat
Potrivit proiectului de lege adoptat de Camera Deputaţilor, fumatul este permis numai în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii: să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor şi să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: «Cameră pentru fumat», «Loc pentru fumat».

Sancțiuni prevăzute în lege
Legea interzice şi comercializarea produselor din tutun în unităţile sanitare şi cele de învăţământ, de stat şi private, precum şi vânzarea la bucată a ţigaretelor, ţigărilor de foi şi cigarillos.
Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 la 500 de lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 de lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 de lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii, la a doua abatere.
Săvârşirea unei noi contravenţii prevăzute de legea antifumat se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 de lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here