Noi demersuri pentru buna întocmire a dosarului Ansamblului Calea Eroilor pentru UNESCO

563

Autorităţile de la Târgu-Jiu, împreună cu echipele Institutului Naţional al Patrimoniului, cei care întocmesc dosarul de includere a operelor brâncuşiene de la Târgu-Jiu în patrimoniul mondial UNESCO, au luat noi decizii benefice în parcursul acestui dosar.

Prezent la finele săptămânii trecute la Bucureşti, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu, Adrian Tudor, a participat la noi discuţii cu echipele INP în legătură cu coordonarea şi întocmirea dosarului de includere a Ansamblului Calea Eroilor în UNESCO. “În cadrul întâlnirii s-au luat câteva decizii. Una dintre acestea este semnarea unui parteneriat între Primăria Târgu-Jiu și INP prin care se stabileşte foarte clar ce obligaţii şi responsabilităţi au cele două părţi. INP a considerat decizia parteneriatului ca fiind una constructivă. De asemenea, am solicitat să se realizeze la Târgu-Jiu nişte şedinţe publice de informare pentru ca oamenii să ştie clar însemnătatea introducerii Ansamblului brâncuşian în patrimoniul UNESCO. O primă astfel de întâlnire va avea loc în jurul datei de 27-28 iulie. Ne aşteptăm la o participare numeroasă a cetăţenilor din Târgu-Jiu la această dezbatere la care vor fi prezenţi cei din conducerea INP”, a declarat Adrian Tudor.
Acesta mai spune că, la invitaţia Asociaţiilor Municipiilor din România, ce a avut loc, săptămâna trecută, la Palatul Parlamentului, a reprezentat Târgu-Jiul, participând la o întâlnire cu circa 200 de oficiali din administraţia publică şi nu numai, din Republica Populară Chineză: “Cu sprijinul colegilor de la Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică, am pus la dispoziţia oficialilor chinezi broşuri de promovare a municipiului Târgu-Jiu, a culturii noastre şi operelor brâncuşiene de aici, broşuri ce ne-au fost oferite de cei de la Institutul Naţional al Patrimoniului, pe care ei, de altfel, le prezintă acolo unde merg să facă lobby pentru Târgu-Jiu şi, implicit, pentru includerea Ansamblului Calea Eroilor în UNESCO. Practic, ne aşteptăm de acum încolo ca serii de turişti chinezi să ajungă la Târgu-Jiu”.
Viceprimarul de la Târgu-Jiu mai spune că sunt continuate şi demersurile pentru implementarea proiectului de modernizare a Căii Eroilor. “Nu s-a renunţat la proiect. Ştiu că la Guvernul României s-a aprobat deja o primă tranşă de bani pentru implementarea proiectului. Este important să purtăm discuţii şi întâlniri cu specialişti, deoarece ne dorim ca modernizarea Căii Eroilor să nu afecteze dosarul pentru UNESCO. Cert este că proiectul de modernizare îşi urmează paşii”, a adăugat Adrian Tudor.
Dacă în urmă cu doi ani dosarul de includere în patrimoniul mondial a operelor lui Brâncuşi de pe Calea Eroilor de la Târgu-Jiu a fost retras ca urmare a unor recomandări ICOMOS, noul dosar va fi tradus în limba engleză, nu în franceză ca anteriorul, şi va fi înaintat la UNESCO la data de 1 februarie 2018. România a transmis, în octombrie 2014, dosarul de nominalizare a Ansamblului Monumental Calea Eroilor din Târgu-Jiu la Comitetul patrimoniului mondial UNESCO. Documentaţia a fost elaborată de INP, împreună cu specialişti în domeniul operei brâncuşiene şi beneficiind de sprijinul autorităţilor locale din Târgu-Jiu. Ansamblul Brâncuşi a fost inclus în 1991 pe lista tentativă. Axa “Calea Eroilor” are o lungime de circa 1,8 kilometri. Aceasta a fost realizată în 1937-1938, cu fonduri alocate de Liga Naţională a Femeilor Române din Gorj, condusă de Arethia Tătărescu, soţia primului-ministru liberal Gheorghe Tătărescu. Din România, în prezent, pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO se află Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (înscrisă în 1991), ansamblul de sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993, 1999), Mănăstirea Horezu (1993), bisericile din nordul Moldovei (1993), cetăţile dacice de la Orăştie (1999), bisericile maramureşene din lemn (1999) şi centrul istoric al oraşului Sighişoara (1999).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here