Instanțele din județul Gorj au admis 1549 de cereri de interceptări telefonice, în perioada 2010-2015. Pe o singură solicitare însă pot figura mai multe persoane. Printre cei care au fost ascultați se numără și primarul comunei Slivilești, Sorin Bucurescu. Acesta a fost trimis în judecată, în 2015, alături de alte trei persoane, pentru infracțiuni de corupție, pentru ca, în același an, să fie achitat de prima instanță, Judecătoria Târgu-Jiu. Sentința a fost atacată cu apel. În timpul cercetărilor, un judecător a admis cererea procurorilor de interceptare a convorbirilor sale.
”Într-adevăr am avut telefonul ascultat. Am avut telefonul ascultat permanent. Mi le-au arătat, mi-au fost puse la dosar, unele care nici nu aveau legătură, nu am nimic de ascuns, asta este. Judecătorii ar trebui să ia mult mai în serios propunerile făcute de polițiști și de procurori”, a declarat Sorin Bucurescu, primarul comunei Slivilești.
Două judecătorii din județul Gorj, Târgu-Cărbunești și Motru, au admis toate solicitările de interceptări telefonice din perioada 2010–2015. La Judecătoria Târgu-Cărbunești, toate cele 186 de cereri au fost admise. Și la Judecătoria Motru, procentul a fost de 100%, fiind admise toate cele 72 de solicitări. La Târgu-Jiu însă au fost și 19 cereri respinse, din 431. La Tribunalul Gorj, procentul este 99,09 %, fiind admise 873 din cele 881 de cereri.
Avocatul Radu Chiriţă, cadru didactic la Facultatea de Drept a Universității ”Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, este cel care a solicitat tuturor instanţelor din România să îi comunice numărul solicitărilor de interceptări telefonice din perioada 2010–2015, estimând că au fost ascultate circa 300.000 de persoane.
Loredana Fîciu