În cursul lunii trecute, Direcţiile judeţene sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, precum şi cea a municipiului Bucureşti au desfăşurat activităţi de control în unităţile din industria agroalimentară. Controlul unităţilor a vizat în principal aspecte privind calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate, precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţii.
La nivel naţional, în unităţile din industria agroalimentară s-au efectuat 7.300 de controale, fiind acordate 128 de avertismente, precum şi 94 de amenzi în cuantum de 112.300 de lei. În urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconformităţi cum ar fi: nereguli privind respectarea regulilor de igienă (depozitare, spaţii, acţiuni şi contract DDD, ustensile, utilaje, autocontrol, manipulare, chiuvetă, vestiar, raionare, pereţi, sifoane, materiale curăţenie, instalaţii apă, sursă apă caldă şi rece); neconformităţi privind documentarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP (monitorizare, proceduri HACCP, lipsa HACCP); nereguli legate de produse (etichetare, buletine analiză, ambalare); neconformităţi documentare (documente, trasabilitate); neconformităţi privind personalul (examene medicale, echipament protecţie).
La nivelul judeţului nostru, inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj au aplicat în iulie o serie de amenzi în valoare totală de 8.000 de lei. “Motivele aplicării sancţiunilor au fost: nerespectarea condiţiilor recomandate de depozitare a margarinei vegetale preambalate; palet cu apă minerală expus în afara spaţiului de desfacere a unităţii neprotejat de soare; produse alimentare preambalate nesectorizate fracţionate din ambalajele colective aşezate direct pe paviment în spaţiul de depozitare a unităţii; nerespectarea vecinătăţilor; etichete deteriorate; manipularea necorespunzătoare a unor produse alimentare; înregistrarea necorespunzătoare a temperaturilor de păstrare a alimentelor în frigidere; nu toţi angajaţii deţineau echipament complet de protecţie sanitară”, se arată în informarea transmisă de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
De asemenea, în cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise, precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.
Izabella Molnar