Consiliere şi adăpost pentru cei năpăstuiţi, la Casa Iris

688

Centrul Social de urgenţă Casa Iris din Târgu-Jiu se dovedeşte a fi o locuinţă temporară pentru persoanele care nu au un adăpost, mai ales în perioada sezonului rece. În prezent, în cadrul unităţii sunt găzduiţi 25 de adulţi şi trei copii.

Potrivit Elenei Creţan, directorul executiv al Direcţiei Publice de Protecţie Socială (DPPS) Târgu-Jiu, la Casa Iris se află în aceste zile 16 bărbaţi, nouă femei şi trei minori. “Casa Iris oferă persoanelor care au domiciliul sau sunt rezidente pe raza municipiului Târgu-Jiu, condiţii corespunzătoare de cazare, igienă corporală, asistenţă medicală primară şi supraveghere. În urma evaluării persoanelor care apelează la serviciile sociale oferite prin acest centru, sunt identificate nevoi cum ar fi sprijin pentru obţinerea actelor de identitate, situaţie în care personalul de specialitate colaborează cu Direcţia de Evidenţă a Persoanelor; sunt identificate nevoi ca obţinerea unui loc de muncă, situaţie în care colaborăm cu AJOFM; ni se solicită şi sprijin pentru integrare socială, la noi existând şi servicii de consiliere psihologică. În cazul tinerilor oferim şi sprijin în căutarea unui loc de muncă, dar, în primul rând, îi ajutăm cu accesarea unor beneficii şi servicii sociale, situaţie în care intervin compartimentele de specialitate din cadrul DPPS în vederea depunerii documentaţiilor pentru venitul minim garantat, alocaţie pentru susţinerea familiei în cazul celor cu copii, masă la Cantina de Ajutor Social. Persoanelor fără adăpost li se acordă o perioadă de 30 de zile de cazare, apoi se reevaluează cazul şi, în funcţie de situaţie, se prelungeşte. Celor care nu au domiciliul în Târgu-Jiu în situaţii de urgenţă li se acordă cazare pe o perioadă de 7 zile şi, la fel, cu posibilitatea de prelungire în funcţie de reevaluarea fiecărui caz. Am avut perioade când anumite persoane au stat şi mai mult de 90 de zile. Personalul de specialitate intervine totuşi spre ameliorarea situaţiei. Sunt cazuri când părăsesc centrul, deoarece găsesc condiţii sociale mai bune în altă parte, dar am avut situaţii când au revenit în centru după o anumită perioadă”, a declarat şefa DPPS Târgu-Jiu.
Majoritatea persoanelor ajung aici în urma unor probleme cu membrii familiei, iar mulţi dintre aceştia primesc un ajutor în găsirea unui loc de muncă ori în calificarea în vreo meserie. “În primul rând, majoritatea celor care ajung aici o fac ca urmare a pierderii locuinţei. De regulă sunt persoane în vârstă care au făcut acte la aparţinători, iar, ulterior, aceştia nu i-au mai primit în casă”, a precizat Elena Creţan.

Alungată de propriul fiu
La ora actuală, la Casa Iris se află şi o pensionară din municipiu care şi-a pierdut locuinţa după ce i-a cedat-o unuia dintre fii. “Sunt aici de vreo două luni şi ceva. Am ajuns aici cu îndrumarea bunului Dumnezeu, m-am dus la doamna directoare pentru că nu aveam unde dormi. Copiii au necazuri, le-am făcut acte pe tot ce am avut şi eu am rămas fără nici un fel de acoperiş. A trebuit să plec ca să nu despart familia şi Dumnezeu m-a îndrumat aici. Cei de aici m-au ajutat să fiu respectată ca om, iar asta e un lucru mare. Am doi copii, dar unul e plecat în Spania şi de zece ani nu l-am mai văzut. Celălalt are 3 copii, soţia lui nu mă suportă, eu sunt bolnavă, am probleme cu picioarele. În stradă nu puteam sta. Am o pensie de 400 de lei. Aici avem respect şi nu e o ruşine să stai în Casa Iris. Din contră e o mândrie că ai unde să pui capul jos, să te culci, unde să-ţi faci un ceai, ai toate posibilităţile pe care le ai şi acasă”, a spus emoţionată Viorica Stângaciu, o târgujiancă în vârstă de 64 de ani.

Casa Iris0Vrea o situaţie mai bună
Tot de două luni, în centrul social de urgenţă de la Târgu-Jiu se află şi un tânăr de 30 de ani, originar din Petroşani. Bărbatul a fost ajutat să-şi continue studiile şi să înceapă un curs de calificare în meseria de lucrător comercial. “Am vreo două luni şi ceva de când am revenit în centrul Casa Iris. Am stat cu chirie şi pentru că nu mi-am mai permis costurile chiriei am ajuns din nou în Casa Iris. De loc sunt din Petroşani, dar cu ajutorul doamnelor mi-am făcut acte pe raza municipiului Târgu-Jiu. Venisem la Târgu-Jiu, deoarece lucram aici, dar nu legal, ci lucram la negru. De o perioadă încoace, pentru a-mi îmbunătăţi situaţia, m-am înscris la un curs de calificare de lucrător comercial, dar vreau să-mi termin şi studiile.
Tatăl meu este mort, mama este recăsătorită şi nu am reuşit să mă înţeleg cu noua familie”, a declarat Ovidiu Moldovan.
Casa Iris şi-a deschis uşile pentru târgujienii fără locuinţe încă din anul 2009. De atunci, sute de persoane au trecut prin spaţiul pus la dispoziţie de Primăria Târgu-Jiu, prin Direcţia Publică de Protecţie Socială.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here