Atelier de siguranță în online destinat părinților, la Biblioteca Județeană

148

Luni, 18 noiembrie 2024, în cadrul activității ”Amprenta digitală și siguranța în online a copiilor”, desfășurată la MansArta Bibliotecii Județene ”Christian Tell” Gorj, managerul instituției de cultură, Maria-Luiza Sandu, a prezentat părinților prezenți în sală: serviciile gratuite de bibliotecă, proiectele bibliotecii și informații utile despre siguranța și amprenta în online a copiilor noștri. Conducerea bibliotecii a subliniat faptul că orice postare în mediul online reprezintă amprenta pe care o lasă fiecare dintre noi pe rețelele de socializare, fiind completată în cele ce au urmat de Aona Calistru, formator cu expertiză media.

Părinții au fost informați despre pericolele internetului, dependența de tehnologie și reguli de siguranță pe internet pentru copii. La întrebarea ”Cât de bine cunoști activitatea în online a copilului tău?”, părinții au fost învățați cum să folosească aplicația ”controlul parental” din setările telefonului, istoricul de pe motorul de căutare ”Google” și li s-a explicat cât este de important să observe impactul pe care-l are internetul asupra copilului lor prin reacțiile și atitudinile acestuia după vizionarea un clip video. Desigur, s-a adus în discuție un risc major al rețelelor de socializare și anume ”grooming-ul” care este comportamentul prin care un adult manipulează un copil sau un adolescent, având ca scop inițierea unor relații sexuale. Nu a lipsit interacțiunea directă cu părinții, aceștia povestind despre întâmplările lor sau a cunoscuților lor încercându-se astfel să se identifice modalități de prevenire a abuzurilor din mediul online pentru siguranța copiilor lor.

”Expunerea prelungită la social media și utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice pot contribui la creșterea nivelului de anxietate a copilului, de aceea este important ca noi, părinții să comunicăm în permanență și să petrecem cât mai mult timp cu copiii, astfel încât să-i protejăm și să-i menținem într-un echilibru psiho-emoțional stabil pentru a se dezvolta armonios. Aceasta a fost și concluzia întâlnirii de astăzi cu părinții. Activitatea ”Amprenta digitală și siguranța în online a copiilor” face parte din proiectul ”Simfonia cărților” inițiat de Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Târgu Jiu, în parteneriat cu Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj, Casa Corpului Didactic Gorj și Consiliul Național al Audiovizualului. La această întâlnire au fost prezenți părinți ai copiilor cu deficiențe din cadrul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Târgu Jiu însoți de doamnele Țoțan Camelia, Pătrășcoiu Adriana și Stroia Letiția – cadre didactice din cadrul centrului și de doamna Țacu Mihaela – bibliotecar școlar”, a transmis echipa Bibliotecii Județene ”Christian Tell”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.