Începând din 12 august, familiile care vor dori să adopte un copil nu se vor mai lovi de hăţişul birocratic căruia trebuie să îi facă față în prezent. Noua procedură de adopţie, care va intra în vigoare luna viitoare, simplifică acest proces, venind atât în sprijinul celor care îşi doresc să fie părinţi, cât şi al copiilor din sistem.
Una dintre modificările importante aduse Legii Adopţiilor o constituie scurtarea perioadei pentru demararea procedurii de adopţie, mai precis de la un an la șase luni a perioadei în care trebuie să fie căutate rudele copilului care vor să se ocupe de creşterea şi îngrijirea acestuia. În situaţia în care rudele nu sunt găsite în acest interval, poate fi începută procedura de declarare a adoptabilităţii copilului. De asemnea, o altă modificare adusă Legii Adopţiei o constituie valabilitatea atestatului pe care îl obţine adoptatorul. Dacă acest document era valabil timp de un an, acum valabilitatea a fost extinsă la doi ani.
Concediu și indemnizație pentru părinții adoptivi
Pe lângă faptul că durata procesului de adopţie se reduce considerabil, părinţii adoptivi vor putea să beneficieze de un concediu de acomodare cu o durată de 90 de zile şi o indemnizaţie lunară în cuantum de 1.700 de lei pe întreaga perioadă, inclusiv pentru familiile care adoptă copii cu vârste mai mari de doi ani. Nu în ultimul rând, angajatorul este obligat să acorde celor care doresc să adopte un copil o dispensă pentru efectuarea evaluărilor impuse de obţinerea atestatului şi de participarea la potrivire practică cu copilul în limita a 40 de ore pe an fără afectarea drepturilor salariale. Noua lege reduce termenul în care un copil devine eligibil pentru adopţia internaţională de la 2 ani la 1.
M.S.