În fiecare an, administrațiile publice locale trebuie să verifice apa din fântânile de pe raza localităților. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj confirmă că administraţiile publice locale sunt obligate să monitorizeze fântânile publice, iar în cazul în care apar probleme, acestea riscă sancţiuni.
Conform legislaţiei în vigoare, direcţiile de sănătate publică verifică cel puţin o dată pe an, calitatea apei de folosinţă publică, fântâni şi izvoare, pentru analizarea conformării la parametri: bacterii coliforme, număr de colonii la 22 de grade Celsius şi la 37 de grade Celsius, escherichia coli, streptococi fecali, turbiditate, duritate, oxidabilitate, amoniac, nitraţi, nitriţi, pesticide şi orice alt parametru considerat necesar a fi investigat de către DSP. Costurile de prelevare şi analiza probelor sunt suportate de către primării. „Este obligaţia primăriilor să verifice calitatea apelor din fântânile publice. Dacă apare vreo problemă, sau există vreo sesizare şi noi constatăm că apa nu este conformă cu parametrii urmăriţi, primăriile sunt sancţionate”, a menţionat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Cheltuieli pentru primării
Dacă, în urma analizării apei se constată că aceasta nu este bună pentru consum, după primirea rezultatelor analizei probelor de apă, primăria trebuie să ia toate măsurile necesare pentru refacerea calităţii apei. „Aceste măsuri se impun în situaţia în care valorile parametrilor analizaţi nu se încadrează în valorile maxime admise de lege. De asemenea, în funcţie de rezultate, primăriile trebuie să afişeze, în apropierea fântânilor, mesaje precum “Apa este bună de băut”, ”Apa nu este bună de băut” sau ”Apa nu este bună de folosit pentru sugari şi copii mici””, mai spune purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
În cazul în care apa din fântânile şi izvoarele publice are concentraţia de nitraţi mai mare decât valoarea prevăzută de lege, primăria este obligată să asigure apa potabilă, fără plată, pentru sugari şi copiii mici de până la trei ani.
Minodora Sucea